Atacul din California. Presa a fost lăsată să intre în locuința suspecților teroriști

Data publicării:
in casa atacatorilor 1

„Am văzut paşapoarte, carnete de conducere, carduri de asigurare socială şi multe alte lucruri. Lucruri care ţin de credinţă, erau oameni care credeau în religia lor, sunt postere prin toată camera. Sunt multe bagaje, care au fost înghesuite într-un colţ, dar în mod clar arată ca o cameră răscolită de poliţie, dar şi de presă”, a relatat Stepanie Elam, corespondentul CNN.

FBI a declarat că nu are nimic împotriva deciziei proprietarului de a pune locuința la dispoziția presei. Agenții au precizat că ei și-au încheiat perchezițiile și au redat casa proprietarului, care e liber să facă ce vrea.

Gruparea teroristă Stat Islamic susţine că americanii care au ucis 14 oameni în atacul din California sunt adepţi ISIS. Autorităţile nu au însă indicii că masacrul a fost organizat de jihadişti, deşi presa scrie că femeia le-ar fi jurat credinţă teroriştilor chiar în timp ce îşi ucidea victimele. În plus, atacul e anchetat oficial ca act de terorism.

Suntem americani. Ne vom apăra valorile, cele ale unei societăţi deschise şi libere. Suntem puternici. Suntem rezistenţi. Nu ne vom lăsa terorizaţi”, a declarat președintele Barack Obama.

Autorităţile americane sunt tot mai sigure că Syed Farook şi soţia lui, Tashfeen Malik, au fost inspiraţi de terorismul islamic.

În acest moment desfăşurăm o anchetă federală pentru terorism. Motivul este că există indicii privind radicalizarea atacatorilor. Este posibil ca aceştia să se fi inspirat de la organizaţii teroriste internaţionale”, a declarat James Comey, directorul FBI.

Anchetatorii lucrează şi la profilul atacatorilor: un cuplu retras, care urma cu stricteţe tradiţiile musulmane. Povestea cuplului este stranie. S-au cunoscut pe Internet, iar femeia, de loc din Pakistan, a locuit 20 de ani în Arabia Saudită. Prietenii americanului spun că el s-a schimbat după căsătorie şi sugerează că soţia ar fi vinovată pentru îndoctrinarea lui.

„Erau foarte conservatori, iar când rudele veneau în vizită, nu stăteau toţi în aceeaşi cameră. Femeile stăteau cu femeile, iar bărbaţii cu bărbaţii. (...) Fraţii lui nu au văzut-o niciodată la faţă. Nu au văzut-o pentru că purta burqa”, a declarat Mohammad Abuerdhaid , avocat al familiei atacatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri