Avion dispărut. Casa pilotului malaezian, percheziţionată. Sistemele de comunicaţie de la bord au fost închise deliberat

Data publicării:
harta avion

Actualizare 11.05. Casa pilotului malaezian a fost percheziţionată.

Mişcările zborului MH370, care a dispărut în urmă cu o săptămână de pe radare după ce a părăsit ruta pe care trebuia să o urmeze, au fost provocate printr-o "acţiune deliberată", a declarat sâmbătă premierul Najib Razak, care nu a confirmat o deturnare, relatează AFP.

Sistemele de transmisie de date ale avionului de tip Boeing 777 "au fost dezactivate", a adăugat el, într-o conferinţă de presă, dar contacte prin satelit au fost relevate timp de aproximativ şase ore după dispariţia avionului de pe ecranele radarelor civile.

Avionul se afla în acel moment - sâmbătă, 8 martie, ora 1.30 - la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului, după o oră de la decolarea de la Kuala Lumpur, cu destinaţia Beijing, având 239 de persoane la bord.

Avionul a schimbat direcţia, îndreptându-se către vest, spre Oceanul Indian. "Aceste mişcări sunt în concordanţă cu o acţiune deliberată a cuiva din avion", a declarat şeful Guvernului.

Însă, "în pofida informaţiilor de presă care evocă o deturnare, doresc să fiu foarte clar: anchetăm încă toate posibilităţile care au putut să provoace schimbarea direcţiei (zborului) MH370", a spus el.

Najib Razak a anunţat totodată oprirea căutărilor în Marea Chinei de Sud, din cauza acestor informaţii potrivit cărora avionul a deviat de la rută către vestul peninsulei malaysiene.

"Punem capăt operaţiunilor noastre în Marea Chinei de Sud şi reexaminăm desfăşurarea forţelor", a declarat şeful Guvernului în conferinţa de presă.


Una dintre ipotezele luate acum în calcul desenează un nou posibil traseu al avionului. Potrivit datelor obţinute de The New York Times, aeronava ar fi urcat până la 13.700 de metri altitudine, cu mult peste limita admisă pentru un Boeing 777.

Apoi, semnale radar înregistrate de armata malaeziană au arătat ulterior că avionul ar fi coborât până la o altitudine de 7.000 de metri altitudine, sub altitudinea de croazieră, în apropiere de Penang, o insulă malaeziană foarte populată.

Aeronava a câştigat din nou în altitudine, moment în care şi-a schimbat şi traictoria în direcția Oceanului Indian. Anchetatorii iau acum în calcul orice variantă.

„Poate a fost ceva intenţionat, poate a fost făcut sub presiune, poate a avut loc o explozie”,susține Hishammuddin Hussein, ministrul malaezian al Transporturilor.

Ipoteza deplasării către Oceanul Indian este susţinută de un oficial malaezian, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Acesta spune că radarul militar a continuat să detecteze un aparat de zbor timp de mai multe ore, după ce aeronava a dispărut din ecranele radarelor civile. În plus, oficialul susţine că persoana care ar fi detunat avionul ştia foarte bine cum să evite radarele civile.

„Dacă au avut loc schimbări majore de direcţie, acestea par a fi fost făcute în mod intenţionat”, spune Tom Haueter, specialist siguranţa aeriană.

Orice nouă ipoteză crează aşteptări printre rudele pasagerilor.

Încă sperăm, sperăm să îi găsim, nu am renunţat deşi şansele sunt foarte mici, sperăm să se întoarcă, ne rugăm să primim veşti bune”, spune una dintre rude.

Circumstanţele dispariţiei avionului companiei Malaysia Airlines rămân însă învăluite în mister. Zborul MH370 a dispărut din ecranele radarelor civile la o oră de la decolare. Ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaeziei şi Vietnamului. Aeronava ar fi trebuit să ajungă la Beijing şi avea 239 de persoane la bord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri