Sari la conținut

Banksy şi-a deschis un hotel cu „cea mai urâtă privelişte din lume”

Artistul britanic Banksy, celebru pentru graffiti-urile sale, şi-a deschis un hotel în Betleem, care se laudă cu „cea mai urâtă privelişte din lume”, fiind situat la graniţa cu Cisiordania, lângă zidul de securitate, transmite News.ro

11

The Walled Off Hotel (Hotelul izolat, n. red.) din Betleem este aşezat cu faţa spre blocurile de beton ale zidului pe care Israelul l-a construit în jurul Cisiordaniei. 

Potrivit autorităţilor israeliene, controversatul zid are rolul de a preveni atacurile teroriste. În schimb, palestinienii spun că le ocupă teritoriile şi că a fost declarat ilegal de către Curtea de Justiţie Internaţională. 

Camerele hotelului sunt decorate cu lucrări ale misteriosului artist, multe dintre ele având ca temă conflictul israeliano-palestinian. 

Reprezentanţii hotelului dau asigurări că este funcţional şi va fi inaugurat pe 20 martie. Clădirea este jumătate galerie de artă, jumătate mesaj politic. 

„Contabilul meu se teme că mulţi turişti vor fi speriaţi să vină în Cisiordania, dar i-am reamintit că la deschiderea parcului tematic Dismaland din Weston-super-Mare, Marea Britanie, oamenii au petrecut o zi întreagă”, a spus Banksy într-un comunicat de presă. 

Într-un dormitor artistul a creat o pictură murală reprezentând un soldat israelian şi unul palestinian care se bat cu perne. În apartamentul prezidenţial, patul este decorat în roşu romantic - având deasupra, pe perete, un tablou cu o inimă în spatele unei sârme ghimpate. Într-o altă cameră, chiar şi televizorul, tipic pentru hotel, a fost transformat într-o piesă de artă cu temă politică. 

Zona de bar a fost şi ea decorată, dar cu camere de supraveghere, praştii, ciocane, cu referire directă la zidul de securitate de afară şi la conflict. Există şi o galerie plină cu artă palestiniană. 

Banksy este pseudonimul unui artist graffiti, activist politic, regizor de film şi pictor englez. În operele sale, arta urbană satirică şi epigramele subversive combină elemente de umor negru cu desene în graffiti, realizate după un şablon distinctiv. Lucrările sale artistice de critică politică şi socială au fost realizate în majoritatea cazurilor pe străzi, pereţi şi poduri din oraşe din întreaga lume.

Operele lui Banksy, considerat unul dintre cei mai talentaţi maeştri ai stilului street-art, se vând la licitaţie cu preţuri considerabile, care ajung de multe ori la câteva sute de mii de euro.