Barack Obama amână acţiunile militare împotriva Siriei

Data publicării:
BARACK OBAMA 5430257-AFP Mediafax Foto-JOHN MOORE 1-1

Preşedintele american a insistat că orice atac nu va semăna cu operaţiunile recente ale Armatei Americane, precum cele din Afganistan, Irak, Kosovo sau Libia.

Nu o să trimit trupe americane în Siria. O să fie lovitură precisă cu un scop bine determinat. Acela de a-l împiedica pe Assad de a folosi arme chimice şi de a îi diminua capacitatea militară”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

Mai mult, secretarul de Stat John Kerry se va duce mâine la Moscova, pentru a negocia cu omologul său rus. Dar liderul american nu a ezitat să-l acuze pe preşedintele sirian Bashar al-Assad de încălcarea normelor internaţionale şi a regulilor războiului pentru folosirea de arme chimice. Armata americană râmâne în continuare pregătită pentru a sancţiona drastic regimul de la Damasc în cazul în care negocierile paşnice eşuează.

Barack Obama a spus că Statele Unite au ezitat să intervină în războiul civil din Siria, pentru că era o chestiune internă. Dar că folosirea armelor chimice la 21 august, la periferia Damascului, a schimbat datele problemei, întrucât Siria a încălcat normele internaţionale.

Ştim că regimul Assad a fost responsabil. Ştim că experţii lui Assad s-au pregătit pentru un atac într-o zonă Unde se prepară gaz sarin. Au distribuit măşti de gaze către soldaţii lor apoi au tras cu rachete în 11 cartiere”, a mai afirmat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

Liderul de la Casa Albă a spus că Statele Unite, dar şi toată comunitatea internaţională trebuie să intervină pentru a preveni asemenea atacuri pe viitor. Mai mult, o acţiune hotărâtă în faţa unei încălcări ale normelor internaţionale poate determina şi alte ţări, precum Iranul, al cărui program nuclear este controversat, să urmeze o cale paşnică.

Dacă nu acţionăm, Regimul Assad nu va avea un motiv pentru a nu folosi în continuare arme chimice. Şi dacă interdicţia de a folosi aceste arme nu este întărită, alţi tirani nu vor ezita să obţină şi să folosească gaze otrăvitoare”, a argumentat președintele american.

Preşedintele Americii susţine că nu va ezita să urmeze calea diplomatică propusă de Rusia pentru soluţionarea crizei siriene, dar că este prea devreme pentru a spune dacă va avea succes.

Iniţiativa are potenţialul de a înlătura pericolul armelor chimice, pentru că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Assad”, a mai spus Obama.

În final, liderul american a anunţat că ţara sa nu poate fi poliţistul global, dar că, atunci când legile internaţionale sunt încălcate, America are responsabilitatea de a acţiona.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri