Sari la conținut

Belgia propune crearea unei „liste europene a combatanţilor străini” care se alătură jihadului, după atacul terorist din Paris 

„Colaborarea între serviciile ţărilor noastre este crucială. Trebuie creată o listă europeană a combatanţilor străini”, a precizat pe Twitter ministrul, a cărui ţară este printre cele mai mobilizate din UE pe tema combatanţilor jihadişti veniţi în Europa.

Consolidarea dispozitivului european şi internaţional împotriva terorismului era în centrul reuniunii de duminică de la Paris, la care participă 11 miniştri europeni de Interne şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

Belgia a cerut în mai multe rânduri consolidarea dispozitivului european, după atacul armat soldat cu patru morţi în mai la muzeul evreiesc din Bruxelles, pentru care este acuzat jihadistul francez Mehdi Nemmouche

Ţara participă la un grup ad hoc format de nouă ţări UE (alături de Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Danemarca, Suedia şi Italia) care a adoptat în iulie un plan de acţiune, rămas confidenţial, pentru identificarea tinerilor europeni plecaţi să lupte alături de islamişti în străinătate.