Capacitățile nucleare ale Coreei de Nord

Data publicării:
Kim-Jong-Un-7

Programul nuclear al Coreei de Nord reprezintă cea mai mare îngrijorare a comunităţii internaţionale cu privire la regimul comunist de la Phenian. Acesta este cel de-al patrulea test nuclear după cele din 2006, 2009 şi 2013, iar Coreea de Nord deţine cel puţin patru facilităţi cunoscute de îmbogăţire a uraniului.

Octombrie 2006, primul test nuclear

Primul test nuclear a fost anunţat de Phenian în octombrie 2006, după ani de zile de neînţelegeri cu Statele Unite ale Americii (SUA). Atunci, Coreea de Nord a declarat că a efectuat un test nuclear subteran. Cu toate acestea, experţii spun că dispozitivul a avut la bază plutoniu şi nu uraniu îmbogăţit.

De altfel, oficiali din serviciile secrete americane au declarat la vremea respectivă că puterea bombei nord-coreene a fost de cel puţin zece ori mai mică decât cea lansată asupra Hiroshimei în 1945.

Al doilea test nuclear a provocat un cutremur

Bomba testată în luna mai a anului 2009 a avut puterea celor din Hiroshima şi Nagasaki, ceea ce a îngrijorat comunitatea internaţională. De altfel, seismografele din Coreea de Sud au înregistrat un cutremur de aproape cinci grade ca urmare a testului din nord.

În consecinţă, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a înăsprit sancţiunile la adresa regimului comunist, iar după ce Statele Unite au făcut acelaşi lucru în august 2009, liderul de atunci Kim Jong-il a revenit la masa negocierilor.

Comunitatea internațională, alarmată din nou

Cel de-al treilea test nuclear al Phenianului a avut loc în februarie 2013. De data aceasta, regimul a anunţat că a folosit un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor, tocmai pentru a putea fi montat pe rachete.

Acest lucru a alarmat în plus comunitatea internaţională, care se teme că Phenianul va dobândi capacitatea de a produce un dispozitiv nuclear care să poată fi instalat pe rachete cu rază lungă de acţiune.

Un alt motiv de îngrijorare pentru comunitatea internaţională sunt armele chimice. Cu toate că este o certitudine faptul că Phenianul deţine arme chimice, nimeni nu poate spune cât de complexe sunt şi nici cât de multe. Şi nici despre numărul rachetelor balistice nu se ştie nimic. Singura certitudine este doar că există şi că sunt testate periodic!

În plus faţă de toate aceste îngrijorări nu trebuie să uităm că regimul comunist are aproape nouă milioane de soldaţi, dintre care peste un milion sunt militari activi, iar aproape opt milioane sunt rezervişti. De asemenea, importante sunt şi forţele speciale, formate din 200.000 de soldaţi.

Problemele apar la capitolul dotării armatei. La sol, regimul de la Phenian are în jur de 8.600 de tunuri şi 4.300 de tancuri, estimează experţii internaţionali. Dar toate sunt extrem de vechi. Cele mai multe, din perioada sovietică.

În aer, armata Coreei comuniste poate ridica 820 de avioane de luptă. Dar şi aici, vorbim despre tehnică învechită. Se estimează că un avion de luptă nord-coreean de-acum e echivalentul unuia folosit de americani în războiul din Vietnam.

Citiți și:

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după presupusul test nuclear reușit anunțat de Coreea de Nord

Istoria relațiilor dintre cele două Corei

Coreea de Nord anunță că a efectuat primul test „reușit” de bombă cu hidrogen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri