Cercetătorii israelieni au crescut curmali din semințe de pe vremea lui Iisus

Data publicării:
curmali curmale
Foto: Profimedia Images

Cercetătorii israelieni au crescut curmali din semințe de pe vremea lui Iisus, descoperite într-o fortăreață construită de Irod cel Mare și în Deșertul Iudeei, arată The Guardian.

Sute de semințe s-au păstrat în fortăreața antică și în peșteri aflate între Munții Iudeei și Marea Moartă. Specialiștii au plantat semințele de curmal (Phoenix dactylifera) dar numai câteva au încolțit, potrivit Mediafax.

Cele șase semințe care au prins rădăcini au fost botezate de specialiști Adam, Iona, Uriel, Boaz, Judith și Hannah.

Nu este prima dată când specialiștii reușesc să crească plante din semințe antice. În 2008, echipa israeliană reușise să obțină un curmal dintruna dintre semințele descoperite la Masada. Cercetătorii au botezat acea plantă Matusalem, după numele personajului biblic despre care se crede că ar fi trăit cel mai mult.

Noul studiu nu doar că a fost efectuat pentru mai multe plante, dar a fost orientat și spre metodele tradiționale folosite de cultivatorii din Iudeea.

Curmalii ar fi fost cultivați în lumea arabă și în Mesopotamia de peste 6.000 de ani fiind una dintre cei mai răspândiți palmieri din zona Iudeei antice, o regiune a Levantului. Folosite în alimentație, fructele erau utilizate și pentru tratarea diferitelor probleme medicale, de la depresie, la pierderi de memorie.

“Curmalele erau unul dintre cele mai importante produse exportate din Iudeea și erau celebre”, a explicat Sarah Sallon, care conduce Centrul de cercetare medicală naturistă ”Louis Borick” din partea Organizației medicale Hadassah de la Ierusalim.

Istorici precum Plinius cel Bătrân și Herodot au scris despre calitățile curmalelor din Iudeea. ”Regele Irod obișnuia să trimită curmale împăratului roman în fiecare an”, a arătat cercetătoarea.

Cercetătorii au prezentat rezultatele investigațiile lor în Science Advances arătând că au plantat 32 de semințe descoperite în diferite situri din Deșertul Iudeei, inclusiv în Masada și în peșterile din Qumran, locul celebru pentru descoperirea manuscriselor de la Marea Moartă. Numai șase dintre aceste semințe au încolțit. Echipa de savanți a datat semințele din care au răsărit plantele botezate Adam și Hannah ca provenind de undeva dintre secolele I și IV, E.N. Unele semințe au încolțit după câteva săptămâni, altele după șase luni.

“Semințele de azi sunt cu aproximativ 30% mai mici decât cele care creșteau în Iudeea acum 2.000 de ani”, au afirmat cercetătorii.

De asemenea, analizele au stabilit că semințele mai vechi proveneau din zonele estice. Adam și Matusalem sunt apropiate de varietățile crescute în zilele noastre în zonă. Hannah și Judith seamănă cu arborii crescuți în Iraq iar Uriel, Boaz și Iona prezentau atribute genetice specifice varietăților moderne de curmali din Maroc.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri