Cine va conduce Omanul după moartea lui Qaboos bin Said al-Said. Primele promisiuni făcute de noul sultan

Data actualizării: Data publicării:
Funeral of Sultan Qaboos bin Said Al Said
Foto: Agerpres

Noul sultan al Omanului este Haitham bin Tariq al-Said, unul dintre verii lui Qaboos bin Said al-Said, monarhul care a murit vineri după o domnie de aproape 50 de ani.

Haitham bin Tariq al-Said s-a angajat să continue politica externă de non-ingerinţă a predecesorului său, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Vom continua calea trasată de defunctul sultan”, a declarat Haitham bin Tariq în primul său discurs, transmis la televiziunea de stat.

El a promis să continue o „politică externă bazată pe coexistenţa paşnică între naţiuni (...) şi pe non-ingerinţa în afacerile interne ale altor state, cu respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cooperării internaţionale”.

Haitham bin Tariq a mai spus că va continua, „ca şi sub domnia sultanului Qaboos, să favorizeze soluţiile paşnice” la crizele regionale şi mondiale.

Sultanul Qaboos al Omanului a decedat vineri, la vârsta de 79 de ani şi după aproape o jumătate de secol de domnie.

Haitham bin Tariq al-Said, vărul lui Qaboos, a depus sâmbătă jurământul în calitate de nou suveran.

Pe scena internaţională, sultanatul Oman, neutru, joacă de obicei rol de bune oficii pentru aliaţii săi occidentali, mai ales în relaţiile tensionate ale acestora cu Iranul.

Sub domnia sultanului Qaboos, Omanul şi-a consolidat rolul de stat moderat şi neutru într-o zonă a Golfului zguduită de tensiuni politice, mai ales între SUA şi aliaţii arabi ai acestora, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri