Coreea de Nord ar pregăti lansarea unei rachete balistice intercontinentale

Data actualizării: Data publicării:
MM00258881

Coreea de Nord ar pregăti lansarea unei rachete balistice intercontinentale, sunt de părere liderii militari din Coreea de Sud, după ce luni au simulat un atac cu rachete balistice asupra sitului nuclear al țării vecine.

Un oficial din Ministerul Apărării de la Seul a declarat că a detectat „indicii” potrivit cărora Phenianul ar pregăti lansarea unor noi rachete, după testul de duminică. 

„Continuăm să observăm semne ale unor posibile lansări de noi rachete. Credem că Phenianul ar putea lansa o rachetă balistică intercontinentală”, a spus Chang Kyung-soo, în fața Parlamentului, potrivit BBC.

Potrivit presei din Coreea de Sud, puterea bombei cu hidrogen ce a fost testată ieri a fost de circa 50 de kilotone, la jumătate față de informațiile furnizate ieri. Cu toate acestea, detonarea a fost cea mai puternică din istoria programului nuclear nord-coreean.

Astăzi, armata sud-coreeană a întreprins un exercițiu cu muniție reală, simulând un atac asupra poligonului nord-coreean de teste nucleare, lovind „ținte convenționale în Marea Japoniei”.

„Exercițiul a intervenit ca răspuns la cel de-al șaselea test nuclear al Coreei de Nord și a implicat o rachetă balistică de tipul Hyunmoo-2A sud-coreeană și avioane de vânătoare F-15K”, a precizat agenția Yonhap, citând Statul Major interarme sud-coreean. În cursul acestui exercițiu, o rachetă balistică sol-sol Hyunmoo-2A și o rachetă aer-sol SLAM-ER cu rază lungă de acțiune, lansate de avioane F-15, și-au atins țintele cu precizie.

Regimul de la Phenian a declarat că a testat duminică o bombă cu hidrogen cu o putere mult mai mare decât cele experimentate la testele nucleare anterioare — „un succes perfect”, potrivit televiziunii nord-coreene.

Înaintea testului, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală. Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”, iar dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”.

Cele șase teste nucleare ale Coreei de Nord:

octombrie 2006 – mai puțin de o kilotonă (1 kilotonă=1000 de tone de TNT)

mai 2009 – 2 kilotone

februarie 2013 – 6-7 kilotone

ianuarie 2016 – 4-6 kilotone

septembrie 2016 – 10 kilotone

septembrie 2017 - 50 de kilotone

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri