Video Coreea de Nord dezvăluie natura „proiectilului neidentificat” detectat marți de Coreea de Sud: A fost lansată o rachetă hipersonică

Data publicării:
This picture taken on September 28, 2021 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 29 shows the Academy of Defence Science of the DPRK test-firing a hypersonic missile Hwasong-8 newly developed by it in Toyang-ri, Ryongrim County of Jagang Province, North Korea
Foto: Profimedia

Coreea de Nord a testat marţi cu succes o rachetă de tip planor hipersonic, a anunţat miercuri agenţia oficială de ştiri KCNA de la Phenian, care a prezentat testul drept un progres tehnologic major. Coreea de Sud a detectat marți un „proiectil neidentificat” lansat de vecinul de la nord, lucru care a atras și reacția Statelor Unite.

Succesul acestui test are o „mare importanţă strategică”, în condiţiile în care Coreea de Nord urmăreşte să îşi crească considerabil capacităţile de apărare, conform sursei citate de AFP,potrivit Agerpres.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decât rachetele convenţionale, balistice sau de croazieră. De asemenea, sunt mult mai dificil de detectat şi de interceptat de către sistemele de apărare antirachetă, pentru care Statele Unite cheltuie miliarde de dolari.

Testul, care a fost efectuat din provincia Jagang din nordul ţării, „a confirmat controlul navigării şi stabilitatea rachetei”, precum şi „manevrabilitatea sistemului său de ghidare şi caracteristicile zborului planat al ogivei hipersonice detaşabile”, a dat detalii agenția KCNA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Armata sud-coreeană a informat marți despre lansarea unui „proiectil neidentificat” de către Coreea de Nord la scurt timp după detectarea sa, în cursul dimineții. Însă, contrar obiceiului, nu a dezvăluit altitudinea maximă atinsă de rachetă sau distanţa parcursă, informaţii pe care Seul-ul, în general, le face publice foarte rapid.

Potrivit presei sud-coreene, proiectilul lansat marţi de Coreea de Nord avea „caracteristici de zbor diferite” faţă de cele anterioare. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut o „analiză cuprinzătoare”.

Și Departamentul de Stat al SUA a condamnat cea mai recentă lansare a unui proiectil de către Coreea de Nord şi a îndemnat totodată Phenianul la dialog.

„SUA condamnă lansarea unui proiectil” de către Coreea de Nord, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat citat de AFP.

Regimul de la Phenian a efectuat deja alte câteva teste în luna septembrie: rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri