Coreea de Nord și Coreea de Sud, de acord să încheie războiul dintre ele. Cele două țări sunt în conflict de peste 70 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Inter-Korean Summit 2018
Foto: Guliver/Getty Images

Coreea de Nord și Coreea de Sud, împreună cu Statele Unite și China au căzut de acord în principiu să declare în mod formal sfârșitul războiului dintre cele două Corei, a declarat liderul de la Seul, Moon Jae-in, potrivit BBC.

Negocierile nu au început deocamdată, din cauza pretențiilor Phenianului, a mai precizat președintele sud-coreean.

Războiul dintre cele două Corei, care a durat din 1950 până în 1953, s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace. 

Din punct de vedere tehnic, Nordul și Sudul se află în continuare în stare de război - sprijinite de China, respectiv SUA -, iar relațiile dintre ele sunt tensionate.

Declarațiile președintelui sud-coreean, care se află în vzizită în Australia, au fost făcute la o conferință de presă la Canberra, alături de premierul australian Scott Morrison.

Ce dorește Coreea de Nord?

Kim Yo-jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a dat de înțeles în luna septembrie că țara ei este deschisă discuțiilor, însă cu condiția ca Statele Unite să renunțe la ceea ce ea a numit „politica ostilă” împotriva Coreei de Nord.

Phenianul a protestat puternic împotriva prezenței trupelor americane în Coreea de Sud, a exercițiilor militare comune care au loc anual, precum și împotriva sancțiunilor impuse de SUA împotriva programului de înarmare a Coreei de Nord.

Statele Unite au precizat însă în repetate rânduri că Phenianul trebuie să renunțe la armele nucleare pentru ca sancțiunile să fie ridicate.

Președintele sud-coreean a declarat luni că Nordul continuă să aibă această solicitare ca precondiție pentru discuții.

„Din această cauză, nu ne putem așeza să discutăm sau să negociem o declarație ... sperăm că discuțiile vor fi inițiate”, a spus lideul de la Seul.

Anterior, președintele sud-coreean declarase că o încheiere formală a războiului ar încuraja Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri