Coronavirus | Suspiciunile privind tentativa de muşamalizare a datelor despre epidemie, alimentate de discursul lui Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
xi jinping

China pare să dea dovadă de aceeaşi lipsă de transparenţă pe care a demonstrat-o Uniunea Sovietică, în cazul tragediei de la Cernobîl. Noi informaţii demonstrează că preşedintele Xi Jinping ştia de la începutul anului că ţara se confruntă cu un inamic nevăzut şi deosebit de periculos, dar nu a acţionat în consecinţă.

Suspiciunile privind tentativa de muşamalizare a datelor despre epidemie au fost alimentate de un discurs al preşedintelui Xi Jinping care îşi propunea cu totul altceva: să-i liniştească pe cei aproape un miliard şi jumătate de chinezi. Mesajul cuvântării: partidul comunist ştia, partidul comunist s-a pocupat, situţia este sub control.

În cuvântarea respectivă, liderul de la Beijing spunea că a dat încă de pe 7 ianuarie primele ordine pentru combaterea virusului. Tocmai această încercare de a poza în liderul care a condus personal operaţiunile a avut un efect de bumerang. De ce? Fiindcă data de 7 ianuarie menţionată de el nu corespunde cu informaţiile oficiale pe care le ştiam.

Până acum, autorităţile au susţinut tot timpul că primele informaţii despre coronavirus au apărut pe 20 ianuarie, pentru ca două zile mai târziu să fie decisă închiderea provinciei Hubei, focarul epidemiei.

Noile detalii reaprind discuţiile despre opacitatea statului chinez şi refuzul Beijingului de a împărtăşi informaţii. Şi este o dovadă în plus a celor afirmate în ultimele săptămâni de bloggerii chinezi, care au tot acuzat autorităţile că au reacţionat cu întârziere şi nu fac suficient pentru a limita proporţiile tragediei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri