Creşterea frecvenţei şi intensităţii dezastrelor ameninţă sistemele alimentare ale planetei, avertizează ONU

Data publicării:
Imagine care ilustrează seceta
Imagine care ilustrează seceta. Foto: Profimedia

Creşterea frecvenţei şi intensităţii dezastrelor "pune în pericol sistemele alimentare ale planetei", avertizează Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care şi-ar dori o comunitate internaţională care să investească mai mult pentru a reduce riscurile şi pentru a face sistemele agricole "mai rezistente".

Potrivit AFP, citată de Agerpres, ca urmare a secetelor, inundaţiilor, furtunilor, tsunami-urilor, incendiilor forestiere, invaziilor de dăunători şi epidemiilor, "agricultura plăteşte un preţ mare în toate sectoarele sale", subliniază într-un raport FAO.

În ţările cu venituri mici şi medii, "agricultura a absorbit un sfert (26%) din consecinţele dezastrelor între 2008 şi 2018", a declarat pentru AFP Dominique Burgeon, directorul diviziei de urgenţe şi reabilitare din cadrul FAO, "ceea ce a însemnat pierderi de 108,5 miliarde de dolari în producţia vegetală şi animală în această perioadă!"

"Aceste pierderi economice pot avea un efect devastator asupra vieţii oamenilor", notează oficialul, care subliniază că "peste 2 miliarde de oameni depind de sectorul agricol pentru existenţa lor". Ediţia anterioară a acestui raport privind "impactul dezastrelor şi crizelor asupra agriculturii şi securităţii alimentare" datează din 2017.

Anul 2020, "care pune capăt unui deceniu de dezastre exacerbate, de încălzire globală, de retragere a gheţarilor şi de creştere a nivelului mării", a adăugat "noi provocări": pandemia de COVID-19, care a dezorganizat lanţurile alimentare, în timp ce unele regiuni au suferit inundaţii record, iar roiurile de lăcuste au devastat culturile şi păşunile din mai multe ţări din Africa, Peninsula Arabică şi Asia de Sud-Est, a precizat organizaţia cu sediul la Roma.

"Comunitatea internaţională trebuie să investească mai mult, în special în prevenirea" riscurilor, este de părere Dominique Burgeon.

ONU pregăteşte un summit dedicat sistemelor alimentare care va avea loc în septembrie în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York, în cadrul Deceniului de acţiune pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030.

O "adunare pre-summit" va avea loc în perioada 19-21 iulie la Roma, au anunţat miercuri ONU şi guvernul italian, urmând ca acesta să se desfăşoare în format parţial online.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri