Criză bugetară în SUA. Barack Obama şi-a anulat turneul în Asia

Data publicării:
BARACK OBAMA 5490506-AFP Mediafax Foto-MANDEL NGAN

 

„Dată fiind paralizia parţială a statului federal, călătoria preşedintelui Obama în Indonezia şi Brunei a fost anulată. Preşedintele a luat această decizie având în vedere dificultatea de a organiza o astfel de deplasare într-o astfel de perioadă”, a precizat administraţia americană într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, secretarul de Stat John Kerry va conduce delegaţiile americane din Indonezia şi Brunei, unde vor avea loc Forumul Cooperării Asia-Pacific, începând de luni, apoi summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi cel al Asiei de Est, începând de miercuri.

Obama îşi scurtase deja turneul pe care intenţiona să îl efectueze în regiune, anulând etapele prevăzute iniţial în Malaysia şi Filipine, tot din cauza crizei bugetare.

După această nouă anulare, Obama intenţionează să „continue să le ceară republicanilor să autorizeze votul (în Congres – n.r.) pentru a obţine încetarea blocării parţiale a statului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Jay Carney, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, „anularea acestui turneu constituie o nouă consecinţă a republicanilor din Cameră de a forţa statul să îşi înceteze operaţiunile”.

„Această paralizie, care era perfect evitabilă, constituie un inconvenient pentru capacitatea noastră de a crea locuri de muncă prin promovarea exporturilor şi intereselor americane în regiunea ţărilor emergente cea mai importantă din lume”, a acuzat el, în timp ce preşedintele a făcut din consolidarea prezenţei economice, diplomatice şi militare americane în Asia una dintre priorităţile sale din 2009.

Carney a asigurat că Obama intenţionează „să continue să colaboreze cu aliaţii şi partenerii Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific şi să revină în regiune la o dată ulterioară”, care nu a fost precizată.

Obama l-a sunat pe omologul său indonezian Susilo Bambang Yudhoyono şi pe sultanul Bruneiului Hassanal Bolkiah, pentru a-i anunţa personal în legătură cu anularea vizitei sale, a explicat preşedinţia americană.

În lipsa unui acord în privinţa bugetului în Congresul american, administraţiile centrale din Statele Unite s-au închis parţial de marţi dimineaţa, ora 04.00 GMT (07.00 ora României).

Joi, în cea de-a treia zi a acestui blocaj, nu fusese obţinut niciun progres, Camera Reprezentanţilor, dominată de adversarii republicani ai lui Obama votând măsuri parţiale şi temporare de care erau siguri că vor fi respinse de Senatul cu majoritate democrată şi Casa Albă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri