Directorul OMS răspunde acuzațiilor lui Mike Pompeo, că a fost „cumpărat” de China: Sunt „false şi inacceptabile”

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus OMS
Foto: Guliver/Gettyimages

Afirmaţiile secretarului de stat american Mike Pompeo, care, conform presei britanice, l-a acuzat pe directorul general al OMS că a fost "cumpărat" de China, sunt "false şi inacceptabile", a răspuns joi șeful organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Aceste comentarii sunt false, inacceptabile şi fără niciun fundament”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, atrăgând atenţia încă o dată asupra oricărei "politizări" a pandemiei de coronavirus,scrie Agerpres, preluând AFP.

Mike Pompeo a declarat în cadrul unei întâlniri cu uşile închise cu deputaţi britanici că directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost "cumpărat" de guvernul chinez și că afirmaţia sa are la bază "informaţii solide", dar nu a furnizat detalii suplimentare, au relatat The Times şi Daily Telegraph, citând afirmaţii ale participanţilor.

Potrivit acestor surse, Pompeo a spus despre organizaţie că este "politică" şi l-a acuzat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus că "a fost cumpărat de guvernul chinez", căruia i-ar datora alegerea la conducerea OMS. Secretarul de stat american a imputat "decese din Marea Britanie" cauzate de COVID-19 eşecurilor organizaţiei şi acestor presupuse înţelegeri.

Vorbind după Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maria Von Kherkove, expertă a OMS, a declarat că "în calitate de americancă, nu am fost niciodată atât de mândră de poziţia de membră a acestei organizaţii". "Sunt martora directă a muncii pe care o face Dr. Tedros şi a ceea ce fac echipele noastre în lume", a adăugat ea.

De la începutul pandemiei de COVID-19, semnalată în China la sfârşitul lunii decembrie, organizaţia a fost cu regularitate criticată pentru întârzierile sale în transmiterea alertelor. Însă SUA au atacat OMS cel mai violent, spunând că este "marioneta Chinei" şi denunţând complezenţa de care organizaţia ar fi dat dovadă faţă de Beijing.

SUA au lansat oficial la 8 iulie procedura de retragere din OMS, punând în aplicare ameninţările preşedintelui Donald Trump, care anunţase ieşirea în mai, în plină pandemie.

Editpr: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri