Drama tânărului care a fost găsit înecat pe malul Rio Grande, cu fetiţa lui agăţată de gât

Data actualizării: Data publicării:
migrant si fiica lui inecati la granita mexic-sua
Un migrant și fiica lui găsiți înecați la granița Mexic-SUA FOTO: Agerpres

Drama refugiaţilor care încearcă să ajungă în Statele Unite a luat o turnură cumplită. Un tată şi fiica lui au fost găsiţi morţi pe malul Rio Grande, la graniţa cu Mexicul. Şi-au riscat viaţa pentru a ajunge în America, dar călătoria lor a fost curmată de curenţii puternici. Au murit înecaţi.

VIDEO Imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional

O lume întreagă vede din nou chipul înfiorător al disperării care te smulge de acasă, te aruncă pe un drum plin de pericole şi te forţează să faci un pariu cu viaţa că va fi mai bine într-o ţară la mii de kilometri distanţă. Oscar, un tânăr din El Salvador, şi fiica lui Valeria, au pierdut acest pariu. Trupurile lor fără suflare au fost găsite pe malul Rio Grande. Fetiţa încă se ţinea strâns de gâtul tatălui ei, ascunsă sub tricoul acestuia, probabil pentru a fi protejată la trecerea prin apă.

Rosa Ramirez, mama lui Oscar: „Acesta era visul lui, o viaţă bună pentru familia lui, pentru fiica lui. Nu a ştiut că va găsi moartea. Este greu, este şocant să vezi imaginea, mereu a protejat-o. În acelaşi timp, mă face să simt tandreţe. Simt şi descopăr atât de multe lucruri, se poate vedea că nu i-a dat drumul, că a protejat-o".

Cu ei era şi mama copilului. Ea a supravieţuit, dar este în stare de şoc. Ei se aflau de două luni într-o tabără pentru migranţi din Mexic. Aşteptau să fie programaţi la un interviu pentru a obţine statutul de refugiat în Statele Unite. Dar n-au mai putut îndura condiţiile din tabără şi au sperat că pot intra clandestin în ţara vecină.

Alexandra Hill, ministrul de Externe, El Salvador: "Aşa ceva nu ar trebui să se întâmple. Facem tot ce este în puterile noastre pentru a evita astfel de situaţii. Ca mamă, ca oficial al guvernului şi cetăţean al acestei ţări îi implor pe toţi conaţionalii mei să nu migreze ilegal."

Cazul aminteşte de soarta tragică a lui Aylan, băieţelul de trei ani găsit mort pe o plajă din Turcia în 2015. A murit înecat în timp ce el şi familia lui încercau să traverseze Mediterana. A fost un moment de cotitură în criza refugiaţilor, prima dată când liderii europeni au înţeles cât de periculoase sunt rutele către Occident şi au început să caute soluţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri