Echinocțiul de toamnă 2023: Începe toamna astronomică, când ziua se reduce treptat, iar noaptea crește

Data publicării:
rasarit de soare
Echinocțiul de toamnă 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc astăzi, pe 23 septembrie, la ora 9.50, și marcheză momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică.

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. Ulterior, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă, la finalul lunii decembrie. Totodată, în acest interval se va trece la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Ce este echinocțiul

Echinocțiul reprezintă fenomenul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui provine din latinescul „aequinoctium”, format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".

Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Echinocţiul de primăvară este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie - acest moment reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii (proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Echinocțiul de primăvara va avea loc și în următorii ani pe 20 martie, dar la ore diferite, arată Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal. Treptat, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă.

Echinocțiul de toamnă va avea loc în 2024 și 2025 pe 22 septembrie, apoi în 2026 și 2027 pe 23 septembrie, urmând să revină pe 22 septembrie în 2028.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri