Sari la conținut

Erdogan vrea un nou referendum pentru pedeapsa cu moartea

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţă că ar putea convoca un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea şi cere guvernelor străine să respecte rezultatul votului de duminică, relatează Reuters, citat de News.ro.

erdogan

Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare”, a adăugat el, precizând că tabăra „da” a obţinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminică, la o diferenţă de 1,3 milioane de voturi de tabăra „nu”.

Într-o conferinţă de presă organizată la reşedinţa sa oficială din Istanbul, el a subliniat că referendumul a închis uşa istoriei lungi a Turciei de intervenţii militare în Guvern, relatează Reuters.

Turcia, pentru prima dată în istorie, a decis, cu voinţa Parlamentului şi poporului său, o schimbare atât de importantă”, a explicat el.

Pentru prima dată în istoria Republicii, schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă. De aceea, este foarte important”, a adăugat preşedintele.

Acum vom lucra împreună pentru a face cele mai importante schimbări în istoria Constituţiei ţării noastre dragi”, a mai spus el.

De asemenea, Erdogan le-a mulţumit alegătorilor din străinătate. „Am fost cu toţii martori ai durerii pe care cetăţenii noştri au fost nevoiţi să o resimtă în străinătate pentru a putea avea dreptul să voteze”, a afirmat el, referindu-se, probabil, la guvernele europene care nu au permis accesul miniştrilor turci la mitinguri electorale.

După discursul rostit în sala de presă, el a ieşit la balconul reşedinţei sale oficiale pentru a se adresa mulţimii strânse, care a agitat drapele ale Turciei şi a scandat sloganuri pro-Erdogan.

Şeful statului a anunţat că, în urma victoriei de duminică, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

De asemenea, el le-a cerut guvernelor străine să respecte rezultatul votului.

Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria în faţa mulţimii de zeci de mii de susţinători strânşi în faţa sediul AKP. El le-a mulţumit alegătorilor. „Jurăm să profităm cât mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al naţiunii noastre”, a spus Yildirim.