Sari la conținut

"Fata afgană" din National Geographic, arestată în Pakistan

"Fata afgană" cu ochi verzi pătrunzători, al cărei chip apărut în 1985 pe coperta revistei National Geographic a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume a fost arestată în Pakistan pentru falsificare de acte, au declarat miercuri surse oficiale, relatează DPA.

afgan girl

Foto: Steve McCurry / nationalgeographic.com

Sharbat Gula, supranumită "Mona Lisa a războiului din Afganistan" datorită fotografiei realizate de Steve McCurry, a fost arestată din locuința ei din orașul pakistanez Peshawar (nord-vest), a declarat un reprezentant al poliției. Gula a fost acuzată că a obținut cetățenie pakistaneză prin falsificarea unor documente și riscă până la șapte ani de închisoare dacă se va dovedi că este vinovată, a precizat sursa citată de Agerpres.

Un oficial al Agenției Federale de Investigații (FIA), un departament care se ocupă de cazuri de falsificare de documente, a confirmat arestarea femeii.

"Echipa noastră, împreună cu poliția, a descins în casa ei și a găsit atât acte de identitate afgane, cât și pakistaneze", a declarat directorul FIA, Imran Shahid.

Familia Gula a fugit în Pakistan împreună cu mii de familii afgane atunci când forțele sovietice au invadat Afganistanul în 1979.

McCurry a fotografiat-o pe Sharbat Gula în decembrie 1984, pe când fata avea 12 ani și se afla într-o tabără de refugiați la granița dintre Afganistan și Pakistan. Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 și a fost utilizată intens pentru mediatizarea situației dificile a refugiaților.

McCurry nu i-a aflat atunci numele și în ciuda călătoriilor repetate în regiune nu a reușit să o găsescă. În cele din urmă, fotograful a găsit-o 17 ani mai târziu, în 2002, în Peshawar.

Anul trecut, guvernul pakistanez a început o acțiune împotriva refugiaților afgani care ar fi folosit documente false pentru a obține cetățenie pakistaneză. Atunci a apărut și numele lui Sharbat Gula în anchetă.