Femeia din perioada medievală care a „născut” în mormânt. Explicația din spatele ciudatului fenomen

Data actualizării: Data publicării:
https_blogs-images.forbes.comkristinakillgrovefiles2018031-s2.0-S1878875018303140-gr1_lrg
@World Neurosurgery

Descoperire ieșită din comun lângă Bologna, Italia. Nu mică le-a fost mirarea arheologilor atunci când au deschis un mormânt din Evul Mediu timpuriu și au găsit scheletele unei femei și ale unui făt. Fătul era poziționat între picioarele femeii.

https_blogs-images.forbes.comkristinakillgrovefiles2018031-s2.0-S1878875018303140-gr1_lrg
@World Neurosurgery

Cercetătorii cred acum că au de-a face cu un caz de „naștere după moarte”. Acest fenomen, destul de rar, se întâmplă atunci când fătul este expulzat forțat din corpul mamei, în sicriu. De asemenea, arheologii au descoperit că femeia prezenta urme de răni la nivelul craniului, aceasta fiind probabil cea care a provocat și decesul femeii, scrie Forbes.

Mormântul datează din secolul VII-VIII d.Hr. Acesta a fost găsit în Imola, nordul Italiei, în 2010. Rana de la nivelul capului, dar și oasele găsite între picioarele femeii au declanșat o anchetă aprofundată, de care s-au ocupat cercetători de la Universitățile din Ferrara și Bologna. Studiul a fost publicat recent în revista World Neurosurgery.

Se pare că fătul a fost eliminat la aproximativ 38 de săptămâni de gestație. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au măsurat lungimea osului coapsei superioare.

https_blogs-images.forbes.comkristinakillgrovefiles2018031-s2.0-S1878875018303140-gr2_lrg
@World Neurosurgery

Capul și partea superioară a bebelușului erau poziționate sub cavitatea pelviană. Asta în timp ce oasele picioarelor erau aproape sigur în interiorul acesteia. Acest lucru indică faptul că bebelușul era poziționat ca un făt apropiat termenului, cu capul în jos, pregătit pentru naștere.

Bioarheologul Siân Halcrow, de la Universitatea din Orago, a explicat că, uneori, o femeie însărcinată în momentul decesului poate expulza fătul, din cauza gazului care se acumulează în trupul neînsuflețit în timpul procesului de descompunere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri