Sari la conținut

Fost președinte, condamnat la 25 de ani pentru spionaj

Fostul preşedinte egiptean islamist Mohammed Morsi, care provine din rândul mişcării Fraţii Musulmani, a fost condamnat definitiv, sâmbătă, la 25 de ani de închisoare într-un caz în care este acuzat de spionaj în favoarea Qatarului, declară surse judiciare, relatează Reuters.

morsi

Foto: Guliver/GettyImages

Morsi, primul preşedinte egiptean ales democratic, în urma revoltelor „primăverii arabe” din 2011, a fost răsturnat de la putere la jumătatea lui 2013 de generalul, pe atunci, Abdel Fattah el-Sisi, actualul preşedinte al ţării, în urma unor proteste în masă faţă de regimul pe care încerca să-l islamizeze. El a fost arestat imediat.

Curtea de Casaţie egipteană i-a redus pedeapsa în acest caz de la 40 la 25 de ani prin această hotărâre definitivă.

Morsi ispăşeşte o pedeapsă la 20 de ani de închisoare, după ce a fost condamnat pentru uciderea unor protestatari în timpul unor demonstraţii în 2012.

El-Sisi şi-a reprimat opoziţia după ce l-a îndepărtat pe Morsi. Mii se susţinători ai mişcării Fraţii Musulmani au fost judecaţi sumar, iar sute au fost condamnaţi la moarte sau la pedepse dure.

În 2014, autorităţile l-au acuzat pe Morsi şi pe alte nouă persoane că au pus în pericol securitatea ţării pentru că au divulgat secrete de stat şi documente sensibile Qatarului.

Relaţiile între Cairo şi Doha au fost afectate de susţinerea pe care Qatarul i-a oferit-o lui Morsi.

Egiptul este una dintre cele patru ţări arabe, alături de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain, care au acuzat la 5 septembrie acest emirat de la Golful Persic de susţinerea financiară a unor grupări jihadiste şi de o apropiere de Iran, acuzaţii pe care Doha le respinge.

Sursa: News.ro