GRAFICĂ: Cum s-a petrecut atacul terorist din Kabul, în care a murit un român

Data actualizării: Data publicării:
atac-kabul-grafica

Atacul de la Kabul pare să fi avut sprijinul militarilor afgani. Trupele poliției locale asigură securitatea externă a complexului în care funcționa și Ambasada României și este greu de înțeles cum acel camion încărcat cu explozibil a ajuns în dreptul misiunii diplomatice. Străzile din jurul complexului au un regim special - cu măsuri de securitate sporite. Există limitatoare de viteză și filtre militare la fiecare intersecție. Cu toate astea, explozia a avut loc, iar atacul ce a urmat a fost respins de forțele militare NATO după câteva ore de luptă. Un ofițer român a murit, iar altul a fost rănit. Militarul decedat a fost decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis.

Atacul a început la ora locală 21:55. Camionul încărcat cu exploziv a ajuns în dreptul clădirii în care funcționa și Ambasada României la Kabul.

Imobilul este printre cele mai apropiate de gardul de protecție al complexului și poate de aceea a fost ales de teroriști, însă în mod normal acel camion nu ar fi ajuns acolo. Strada este plină de limitatoare de viteză și ar fi trebuit să existe filtre ale trupelor afgane. Cu toate astea, explozia a avut loc, astfel că există suspiciunea ca teroriștii să fi avut sprijin în rândul militarilor afgani. Cantitatea de explozibil folosită a fost foarte mare.

Un crater imens s-a căscat în locul în care camionul a sărit în aer și a dărâmat și gardul de protecție al complexului Green Village. Și nu vorbim despre un gard obișnuit, ci de o structură înaltă de peste 5 metri, din beton, special concepută să preia și să disperseze suflul exploziei.

Clădirea în care funcționa Ambasada României a fost distrusă complet. Practic, teroriștii au folosit camionul pentru a crea o breșă în sistemul de apărare al complexului. Unul dintre ei, șoferul mastodontului, chiar și-a dat viața pentru asta. Nu a fost însă doar un atac sinucigaș, ci un asalt. Alți cinci talibani au intrat în complex înarmați până în dinți.

Toți aveau arme Kalașnicov cu pat rabatabil și patru cinci încărcătoare a câte 30 de gloanțe de calibrul 7,62. Sunt arme de război capabile să omoare la distanțe mai mari de 1 kilometru.

În plus, insurgenții aveau grenade ofensive și bombe artizanale. În interiorul complexului au început să tragă în tot ce mișca. Cu siguranță atacul a fost plănuit de ceva vreme și, chiar dacă a surprins, sistemul militar de apărare al ambasadei noastre a ripostat imediat. Schimbul de focuri a durat câteva ore, timp în care unul dintre ofițerii de securitate români a fost ucis și altul rănit.

Ministrul român de Externe a spus că cei doi i-au protejat pe toți cei aflați în misiunea diplomatică.

În astfel de situații, protocolul de securitate prevede intervenția unei structuri internaționale anti-tero: militari antrenați special să înlăture orice amenințare după un atac terorist. Alături de ei, militarii români, i-au eliminat pe rând pe cei cinci insurgenți.

Înainte însă ca ultimul terorist să fie doborât, ceilalți români prinși în schimbul de focuri au fost scoși din clădire și transportați într-un convoi securizat până la baza militară NATO, aflată lângă aeroportul Hamid Karzai.

Atentatul a fost revendicat de talibani și s-a soldat cu moartea a 16 persoane și rănirea a peste 120.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri