Grevă pe căile ferate spaniole și la metroul din Lisabona și Porto

Data publicării:
greva-2

Angajaţii căilor ferate spaniole au oprit din nou lucrul la orele dimineţii. S-a întâmplat tocmai în momentul în care navetiştii se îndreptau spre serviciu şi înainte de o sărbătoare importantă a catolicilor, care are loc vineri. Chiar dacă nu a fost o grevă generală, mai bine de un sfert dintre trenurile de navetişti nu au circulat în Spania şi o treime din cele pe distanţă lungă şi medie.

Spania intenţionează să privatizeze serviciile feroviare de călători pentru a reduce din volumul datoriilor pe care le au acestea. Din cauza ineficienţei din sistem, pierderile companiilor feroviare de stat se ridică la peste 450 de milioane de euro, iar datoria cumulată este de aproape 21 de miliarde de euro. Sindicatele din domeniu au atras atenţia asupra consecinţelor privatizării, care pune în pericol locurile de muncă a multora dintre cei aproape 14.000 de angajaţi.

Metroul portughez, paralizat de grevă

Sindicaliştii portughezi au paralizat circulaţia metroului din Lisabona. Angajaţii companiei de transport urban susţin că au intrat în grevă generală pentru a proteja serviciile publice. Guvernul de la Lisabona urmează să concesioneze serviciile de transport în comun, printre care şi metroul din Lisabona şi din Porto. Locuitorii capitalei au dezaprobat protestele angajaţilor de la metrou.

Sindicaliştii le reproşează autorităţilor că refuză să stea de vorbă cu reprezentanţii salariaţilor şi de aceea nu a existat o altă soluţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri