Gruparea Statul Islamic a izolat pe un munte zeci de mii minoritari irakieni. Barack Obama a autorizat atacuri militare ţintite în Irak

Data publicării:
oameni

Membrii Consiliului de Securitate cer comunităţii internaţionale să susţină Guvernul şi poporul irakian şi să facă tot posibilul pentru a uşura suferinţa oamenilor afectaţi în prezent de conflictul din Irak. Membrii Consililui de Securitate condamnă vehement persecuţia membrilor minorităţilor şi a celora care refuză ideologia extremistă a Statului Islamic şi a altor grupări armate asociate”, a spus Mark Lyall Grant, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Pe de altă parte, ambasadorul irakian la ONU, a dezminţit că atacuri aeriene americane au fost efectuate contra jihadiştilor în nordul Irakului, după ce informaţia apăruse pe surse. Şi Casa Albă a reacţionat.

„Preşedintele, de asemenea, a fost foarte clar. Orice acţiune militară luată în calcul în Irak va avea un scop precis şi va fi foarte specifică. Asta înseamnă cu niciun picior de militar american nu va călca pe pământ irakian, preşedintele a fost foarte clar în legătură cu acest lucru”, a spus Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Reacţia comunităţii internaţionale vine pe fondul situaţiei disperate din Irak, unde familii întregi au fost alungate din case şi riscă să moară de foame şi de sete pe muntele Sinjar. Oamenii au fugit din calea extremiştilor dar au rămas fără provizii şi nici nu pot coborî în zonele locuite de teamă că vor fi executaţi de militanţii suniţi, care-i cosideră slujitori ai Diavolului. Irakienii fac parte din minoritatea Yazidi, care combină elemente ale cultului zoroastrian, cu unele creştine şi islamice. Cum situaţia celor 40.000 de oameni e disperată, o femeie politician a făcut un apel emoţionant în Parlamentul de la Bagdad.

Domnule preşedinte, suntem masacraţi sub sloganul "Allah este singurul Dumnezeu". Domnule preşedinte, până acum 500 de membri ai comunităţii Yazidi au fost masacraţi. Domnule preşedinte, femeile noastre sunt luate prizoniere şi vândute ca sclave în pieţele de sclavi. Vă rog, fraţilor irakieni... Este un adevărat genocid la adresa comunităţii Yazidi”, a spus Vian Dakhil, reprezentantă a minorităţii Yazidi.

Grupul militant Statul Islamic a anuntat că, de la lansarea ofensivei impotriva luptatorilor kurzi din nordul tarii, la sfârşitul săptămânii trecute, a ocupat 15 orase irakiene, cel mai mare baraj din tara si o baza militara. Ei au ameninţat că nu se vor opri până nu vor ajunge la Bagdad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri