Gruparea Statul Islamic a răpit încă patru occidentali, având în prezent peste 20 de ostatici

Data publicării:
james foley

Potrivit oficialilor americani, operaţiunea de salvare a ostaticilor americani din Siria a fost un eşec, pentru că prizonierii nu se aflau acolo unde au intervenit trupele speciale. Presa americană a aflat însă abia acum, după moartea tragică a jurnalistului, despre eşecul misiunii de salvare.

„La începutul acestei veri, zeci de membri ai forţelor speciale ale SUA au ajuns în interiorul Siriei. Este pentru prima dată când trupele militare ale SUA au acţionat pe teritoriul sirian, în încercarea de a-i elibera pe James Foley şi pe alţi ostatici reţinuţi de ISIS”, a transmis Barbara Starr, corespondent CNN la Pentagon.

De altfel, în înregistrarea video cu decapitarea lui James Foley, teroriştii ameninţă că vor mai executa încă un jurnalist american aflat în mâinile lor.

„Obama, soarta acestui american depinde de deciziile tale viitoare”, a spus atunci un membru al grupării Statul Islamic.

Pe de altă parte, directorul publicaţiei Global Post a dezvăluit că el şi familia lui James Foley a ţinut legătura cu răpitorii. Iniţial, aceştia păreau dispuşi să negocieze eliberarea jurnalistului. La un moment dat însă, comunicarea s-a întrerupt brusc.

„Familia Foley a primit un e-mail de la răpitori, care conţinea mesaje de ură din cauza bombardamentelor Statelor Unite şi în care spuneau că îl vor ucide pe Jim”, a declarat Philip Balboni, directorul general Global Post.

În ciuda tragediei prin care trec, părinţii lui James Foley au avut puterea să vorbească despre fiul lor.

Suntem profund onoraţi că Jim a fost fiul nostru. Suntem atât de mândri de Jim!”, a spus Diane Foley, mama ziaristului decapitat.

James Foley lucra pentru Global Post şi France Presse şi a fost răpit în vara lui 2012, în Libia. A fost eliberat după un timp şi apoi luat din nou ostatic, în Siria, în toamna aceluiaşi an.

După executarea jurnalistului, Barack Obama a promis că va continua lupta împotriva terorismului.

„Trebuie să existe un efort comun de îndepărtare a acestui cancer pentru a nu se răspândi. Trebuie să fie o respingere clară a unor asemenea ideologii distructive”, a susținut preşedintele SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri