Sari la conținut

Hans Klemm, despre vize: În funcţie de rezultatul alegerilor din SUA, e posibilă o schimbare de legislaţie privind imigraţia

Hans Klemm a povestit că a fost recent la Sibiu, la Festivalul de Teatru, iar un student l-a întrebat când vor permite Statele Unite României să intre în programul Visa Waiver şi când nu va mai fi necesar ca românii să solicite viză.

”Este o întrebare pe care o aud extrem de des(...) Programul Visa Waiver este un program stabilit prin lege, aşadar nu este vorba despre politici sau reglementări, care se pot schimba. Fiind stabilit prin lege, solicită o modificare legislativă”, a spus ambasadorul SUA la Bucureşti

Hans Klemm a explicat că prin legislaţie s-au stabilit patru sau cinci cerinţe pentru includerea în program, iar România le îndeplineşte pe toate, cu excepţia uneia, şi anume rata refuzurilor, care trebuie să fie mai mică de 3% în cazul solicitărilor de vize de afaceri sau turistice.

”S-au făcut propuneri pentru a creşte acest prag de la 3% la 10%, dar pentru acest lucru este necesară o schimbare a legislaţiei. În 2016, an cu alegeri prezidenţiale şi alegeri pentru Congresul SUA, în care ca şi în Europa, imigraţia este un subiect politic foarte sensibil, nu există nici o şansă de modificare a acelei legi, de creştere a pragului până la un nivel care să permită României să se califice pentru includerea în program”, a precizat Klemm.

El a adăugat că în SUA au loc alegeri anul acesta şi în funcţie de rezultatele alegerilor prezidenţiale şi pentru un loc în Congres, o schimbare a legislaţiei, cel mai probabil ca parte a unei reforme legislative mai ample a legislaţiei privind imigraţia, este foarte posibilă.

”Aşadar trebuie să vedem care va fi rezultatul alegerilor”, a mai spus Klemm.