Impolitețe sau un mesaj voit? Putin și Trump au întârziat la comemorarea de la Paris

Data publicării:
donald trump la masa cu vladimir putin ii face cu ochiul
Foto: Guliver/Getty Images

85 de şefi de stat şi de guvern au comemorat duminică, la Paris, 100 de ani de la Ziua Armistițiului, care a marcat încheierea Primului Război Mondial. Angela Merkel, Donald Trump şi Vladimir Putin sunt doar trei dintre liderii care au stat lângă Emmanuel Macron, în timpul ceremoniilor. România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis. 20 de milioane de civili şi soldaţi, printre care şi 400 de mii de români, au murit în al treilea cel mai sângeros conflict din istorie. Momentul 11 noiembrie 1918 a fost marcat în întreaga lume. La Londra, Regina Elisabeta a II-a şi preşedintele Germaniei au stat alături. A fost un gest simbolic de reconciliere istorică între două dintre naţiunile care s-au confruntat în război.

Ceremonia din Paris a început mai târziu, fiindcă Donald Trump şi Vladimir Putin au ajuns după ora stabilită. Ceremonia trebuia să înceapă fix la ora 11, când s-a semnat încetarea focului, dar Donald Trump şi Vladimir Putin au dat totul peste cap: s-au lăsat aşteptaţi. Cei doi au venit într-un final la Arcul de Triumf, în urma şefilor de stat şi de guvern care au mărşăluit prin ploaie. Împreună, au format un tablou unic: cei mai puternici oameni ai planetei, unii dintre ei rivali, şi-au plecat capetele în memoria eroilor din Primul Război Mondial.

„În acest 11 noiembrie 2018, la 100 de ani de la un masacru ale cărui urme sunt încă vizibile pe chipul lumii, vă mulţumesc! Fie ca această adunare să nu fie doar pentru o zi”, a declarat Emmanuel Macron, președitele Franței.

Ceremonia a fost presărată cu momente emoţionante. Unul dintre ele, citirea unor scrisori pe care soldaţii le-au trimis de pe front, atunci când au aflat că s-a încheiat războiul.

„Dragi părinţi, astăzi a fost o zi minunată. Am primit vestea armistiţiului la nouă şi jumătate dimineaţă. Străzile erau pline cu civili care ovaţionau şi ne ofereau flori”, a citit un adolescent dintr-o astfel de scrisoare.

Printre soldaţii care au sărbătorit acum un secol finalul Marelui Război a fost şi compozitorul Maurice Ravel. Prin urmare, din ceremoniile de acum din Paris nu putea lipsi celebrul său Bolero.

Seara, liderii planetei s-au reunit la Forumul de Pace din capitala Franţei, cu o singură absenţă demnă de remarcat: preşedintele Donald Trump, care nu a oferit nici o explicaţie pentru gestul său.

Forumul de la Paris are o dublă semnificaţie: pe de-o parte, se doreşte un mijloc de sporire a cooperării între state. Pe de altă parte, a fost şi un semnal de alarmă dacă e să ne uităm la declaraţiile făcute de Angela Merkel.

„Primul Război Mondial este dovada că izolaţionismul provoacă multe distrugeri. Şi dacă izolaţionismul nu a fost soluţia potrivită acum peste 100 de ani, cum ar putea fi alegerea corectă astăzi?”, a declarat cancelarul Germaniei.

Peste Canalul Mânecii, ceremonii similare au fost organizate şi în Londra. Zeci de mii de britanici, inclusiv membrii familiei regale, s-au recules la cel mai important memorial de război din arhipelag. Le-a stat alături preşedintele Germaniei, primul şef de stat din Berlin care ia parte la ceremonia de Ziua Armistiţiului.

Ziua s-a încheiat cu o altă ceremonie, organzată la catedrala Westminster. La ea au participat regina Elisabeta a II-a şi preşedintele german, moment urmat de aprinderea a o mie de făclii în întregul regat. Un simbol puternic, fiindcă făcliile respective semnifică finalul întunericului provocat de război şi reîntoarcerea la lumină.

În acest context, al unor ceremoniin solemne care au marcat un moment atât de important pentru istoria ultimului secol și care au dorit să transmită un mesaj de solidaritate și pace, gesturile președintelui Trump contrariază.

Pe de altă parte, 1.500 de parizieni l-au primit cu proteste pe Donald Trump, în timpul ceremoniilor de la Paris. Oamenii şi-au arătat astfel nemulţumirea faţă de politica preşedintelui american şi spun că acesta nu ar fi trebuit invitat în Franţa. Manifestanţii au purtat un deja celebrul balon, în care Donald Trump este înfăţişat ca un bebeluş gigantic. Un alt protest a avut-o în prim plan pe o membră a mişcării FEMEN. În bustul gol, aceasta a reuşit să ajungă până în mijlocul coloanei oficiale a preşedintelui american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri