Video În depozitele cartelului Sinaloa, traficații de droguri pregătesc pachete umanitare pentru populația afectată de criza de COVID

Data publicării:
În depozitele cartelului Sinaloa, traficații de droguri pregătesc pachete umanitare pentru populația afectată de criza de COVID
Foto: captură video / BBC

Mexicul este una dintre cele mai afectate țări de pandemie din America Latină, raportându-se 282.283 de cazuri până în prezent și 33.526 decese, scrie BBC. În urma stării de urgență și a restricțiilor impuse pentru oprirea răspândirii virusului, mulți cetățeni au rămas fără locuri de muncă și fără venituri, în timp ce Guvernul este acuzat că nu are un plan concret pentru a-i sprijini pe aceștia. De această situație profită, acum, unul dintre cele mai puternice carteluri de droguri - Sinaloa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-unul din depozitele în care traficanții de droguri obișnuiau să pregătească substanțele de mare risc, acum se pregătesc pachete umanitare pentru populația săracă. Membrii cartelului împachetează zeci de conserve de pește, orez și alte alimente neperisabile pentru cei care au rămas fără venituri după pandemie. 

"Acum, mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de noi, de traficanți, deoarece Guvernul nu-i ajută deloc. Vom distribui aceste pachete în fiecare sat tuturor celor care nu se descurcă financiar", a declarat, pentru BBC, unul dintre mebmbrii Sinaloa. Pe fiecare pachet este lipită o etichetă cu numele Joaquín "El Chapo" Guzmán

Acest demers umanitar nu este întâmplător, fiind o tactică folosită pentru ca furnizorii de droguri să-și crească influența.

"Oamenii spun că aceste pachete ar fi fost posibile datorită "banilor murdari", dar adevărul este că pe noi ne ajută mult. Ne oferă mâncare", a declarat o beneficiară. 

"Cartelurile nu acționează asemenea lui Robin Hood", a declarat un expert în securitate. "În schimbul acestui ajutor, ei beneficiază de sprijinul societății, un lucru esențial pentru astfel de afaceri".

Citește și: Cum s-au transformat cartelurile de droguri din Mexic în organizații caritabile în timpul pandemiei

Extrădat în Statele Unite în 2017, El Chapo a fost condamnat la închisoare pe viaţă în vara anului trecut.

Guzmán, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit vinovat de participarea la activităţi infracţionale în formă organizată, conspiraţie pentru spălare de bani proveniţi din trafic de droguri, trafic internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri, precum şi folosirea armelor de foc.

El este fostul lider al cartelului Sinaloa, despre care oficialii americani susțin că este cel mai mare furnizor de droguri pe piața din Statele Unite.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri