India renunță la înlocuirea Zilei Îndrăgostiţilor cu Ziua îmbrăţişării vacilor, după un val de ironii: „Consimţământul e important”

Data publicării:
India vaca
India renunță la înlocuirea Zilei Îndrăgostiţilor cu Ziua îmbrăţişării vacilor, după un val de ironii. Foto: Profimedia

De secole, vacile sunt considerate sacre de populaţia majoritară hindusă a Indiei. Iar pentru a-și arăta prețuirea față de aceste animale, autorităţile au vrut să redenumească Ziua Îndrăgostiţilor din 14 februarie drept „Ziua îmbrăţişării vacilor”, în speranţa că mişcarea va spori „bogăţia emoţională” a cetăţenilor și va îndemna la alungarea tradițiilor occidentale, care le-au înlocuit pe cele vechi din India. Dar mişcarea pare să fi fost abandonată după ce a provocat un val de glume în mediul online și în emisiunile tv despre importanţa consimţământului, scrie CNN.

Decizia ca ziua de 14 februarie să devină „Ziua îmbrăţişării vacilor” a fost anunțată luni, după o declaraţie a Comitetului pentru bunăstarea animalelor din India, care a numit vacile drept „coloana vertebrală a culturii indiene şi a economiei rurale”.

Vaca este „dăruitoarea tuturor, oferind bogăţii omenirii” datorită „naturii sale hrănitoare”, a anunţat comitetul, un organism statutar care consiliază Ministerul Pescuitului, Creşterii Animalelor şi Producţiei Lactate din India.

Ideea de a îmbrăţişa vacile a făcut parte dintr-un efort de a promova tradiţiile „vedice” sau sacre hinduse, despre care susţine că au fost erodate de influenţa occidentală.

vaca india
De secole, vacile sunt considerate sacre de populaţia majoritară hindusă a Indiei. Foto: Profimedia

„Tradiţiile vedice sunt aproape pe cale de dispariţie din cauza progresului culturii (occidentale) de-a lungul timpului”, scrie în declaraţie. „Orbirea civilizaţiei occidentale a făcut moştenirea noastră fizică şi cultura să fie aproape uitate”.

Dar în decurs de o săptămână de la anunţ - după zile de ridiculizare online - ideea pare să fi fost abandonată.

Zile întregi, instituţiile de presă au râs de planul guvernului, publicând caricaturi satirice care arată vaci care fug de bărbaţi îndrăgostiţi, în timp ce internauții s-au distrat postând videoclipuri cu întâlniri violente între vaci şi oameni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un prezentator de la unul dintre cele mai importante canale de ştiri în limba engleză din India, NDTV, a fost chiar filmat încercând să îmbrăţişeze mai multe vaci, care nu păreau să fie de acord. „Consimţământul este important”, a glumit el în timpul emisiunii.

Nu este prima dată când guvernul provoacă furori cu politicile sale faţă de vaci - a căror ucidere sau consumare este considerată un păcat de mulţi hinduşi, care reprezintă aproximativ 80% din cei 1,3 miliarde de oameni din India.

Vânzarea şi sacrificarea animalului este interzisă în mare parte din ţară, iar animalele sunt deseori lăsate să cutreiere libere pe străzi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri