Japonia renunță la restricțiile impuse turiștilor străini începând din luna octombrie

Data publicării:
Japonia Tokio
Japonia renunță la restricțiile impuse turiștilor străini începând din luna octombrie. Foto: Profimedia

Japonia a anunţat joi eliminarea începând din 11 octombrie a restricţiilor privind accesul turiştilor străini pe teritoriul său, adoptate în urmă cu peste doi ani din cauza pandemiei de COVID-19. Turiștii vor putea vizita Japonia fără viză și nu vor mai fi nevoiți să treacă printr-o agenție de turism. De asemenea, va fi eliminată limita de sosiri zilnice.

 Turiștii trebuie însă să fie vaccinați sau să prezinte un test Covid negativ, informează BBC.

Într-un discurs susţinut la Bursa din New York, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că "începând din 11 octombrie, Japonia va relaxa controalele la frontieră şi va autoriza din nou acordarea de vize, precum şi călătoriile individuale".

Cota sosirilor zilnice în ţară a fost crescută gradual de la începutul acestui an şi a fost fixată, cel mai recent, la 50.000 de turişti.

Slăbirea yenului, care a pierdut 20% din valoarea sa în raport cu dolarul american de la începutul acestui an, ar trebui să facă din Japonia o ţară mai atractivă pentru un număr mare de vizitatori.

Totodată, un aport de devize străine ar putea contribui la stoparea prăbuşirii monedei naţionale japoneze şi la redresarea economică a ţării.

În iunie, Guvernul nipon a autorizat revenirea turiştilor străini, însă doar în cadrul unor grupuri organizate. Acest dispozitiv a fost relaxat la începutul lunii septembrie pentru a autoriza şi sejururile individuale, însă doar prin intermediul unor agenţii de turism.

Fumio Kishida "şi-a preluat atribuţiile în urmă cu un an ştiind că felul în care este percepută gestionarea deficitară a pandemiei a fost un factor-cheie pentru pierderea încrederii opiniei publice" japoneze în predecesorul său, Yoshihide Suga, a declarat recent James Brady, specialist în politică japoneză la cabinetul de consultanţă Teneo, citat de Agerpres.

"Fumio Kishida s-a arătat, deci, extrem de prudent pentru a nu repeta aceleaşi erori", a adăugat acelaşi analist.

Japonia nu a recurs la lockdownuri stricte în timpul pandemiei de coronavirus, însă purtarea măştii sanitare, fără să fie impusă de autorităţi, continuă să fie larg răspândită în spaţiile şi transporturile publice. Rata de mortalitate atribuită noului coronavirus a fost relativ scăzută în Japonia (mai puţin de 35 de decese la 100.000 de locuitori).

Arhipelagul nipon va avea însă nevoie de mai mult timp pentru a reveni la nivelul său record de 31,9 milioane de vizitatori străini primiţi în 2019 şi la venituri financiare comparabile (4.800 de miliarde de yeni în 2019, reprezentând 34 de miliarde de euro la cursul actual).

Acest aspect se explică prin faptul că în Japonia, "partea majoritară a veniturilor din turismul internaţional din perioada pre-pandemică proveneau de la masele de vizitatori chinezi, care cheltuiau mulţi bani pentru a aduce acasă produse electronice şi cosmetice nipone", a explicat James Brady.

Or, întrucât chinezii se confruntă în continuare cu restricţii drastice din cauza COVID-19 în ţara lor, ei nu vor călători în număr mare în Japonia în perioada imediat următoare. Turiştii din China (inclusiv din Hong Kong) reprezentau 37% din totalul vizitatorilor străini înregistraţi în Japonia în 2019.

În schimb, cererea turistică din alte ţări ar putea fi foarte mare, chiar dacă cea din Europa riscă să fie limitată din cauza inflaţiei ridicate din ţările europene şi a repercusiunilor războiului din Ucraina asupra costurilor asociate transportului aerian, au precizat experţii din acest sector de activitate.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri