Junta din Myanmar anunță că va executa prin spânzurare doi lideri pro-democrație, opozanți ai regimului

Data publicării:
This combination photo created on June 3, 2022 shows undated handout photographs released by Myanmar's Military Information Team on January 21, 2022 of democracy activist Kyaw Min Yu, also known as 'Jimmy', who rose to prominence during Myanmar's 1988 student uprising and was arrested in an overnight raid in October 2021 (L) and former lawmaker Maung Kyaw, who also goes by the name Phyo Zeya Thaw, who has been accused of orchestrating several attacks on regime forces
Activistul Kyaw Min Yu (stânga) și fostul parlamentar Phyo Zeya Thaw au fost condamnați la moarte prin spânzurare în Myanmar. Foto: Profimedia

Junta din Myanmar a anunțat că va executa un fost parlamentar din partidul fostei lidere Aung San Suu Kyi și un prominent activist pentru democrație - ambii condamnați pentru terorism -, ceea ce reprezintă primul caz de execuție judiciară în această țară după 1990, scrie The Guardian.

Patru persoane, printre care fostul parlamentar Phyo Zeya Thaw și activistul pentru democrație Kyaw Min Yu, cunoscut drept Ko Jimmy, „vor fi spânzurate în conformitate cu procedurile din penitenciar”, a declarat un purtător de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, potrivit AFP, preluată de The Guardian.

Junta a condamnat la moarte zeci de opozanți, ca măsură de reprimare după preluarea puterii anul trecut, dar în Myanmar nu au mai fost făcute execuții de decenii.

Phyo Zeya Thaw, fost parlamentar din partidul Liga Națională pentru Democrație al fostei lidere Aung San Suu Kyi, care a fost arestat în noiembrie, a fost condamnat la moarte în ianuarie pentru încălcarea legilor anti-terorism.

Ko Jimmy a primit aceeași condamnare de la tribunalul militar.

„Ei (condamnații - n.r.) au continuat procedura de apel și au făcut cerere de comutare a sentinței. Dar curtea le-a respins apelul și cererea. Nu mai există niciun pas legal după acesta”, a spus Zaw Min Tun.

Ceilalți doi bărbați au fost condamnați la moarte pentru uciderea unei femei pe care au acuzat-o că ar fi fost informatoare a juntei în orașul Yangon și vor fi executați și ei, a mai precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că data data execuției nu a fost stabilită.

Un purtător de cuvânt al organizației Amnesty International a făcut apel către junta din Myanmar „să oprească imediat acest plan, iar comunitatea internațională să-și întărească eforturile de a interveni”.

Phyo Zeya Thaw a fost acuzat că a pus la cale mai multe atacuri împotriva forțelor regimului, inclusiv un atac armat asupra unui tren cu navetiști în august, în urma căruia au murit cinci polițiști.

Un pionier al curentului hip-hop în Myanmar, ale cărui rime subversive au iritat junta anterioară, Phyo Zeya Thaw a fost închis în 2008 pentru că era membru al unei organizații ilegale și pentru posesie de valută.

El a fost ales parlamentar la alegerile din 2015 elections, care au făcut tranziția către un regim civil.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri