Laureaţii Nobel 2014 şi-au primit premiile. Ceremoniile de decernare au avut loc la Stockholm şi Oslo

Data publicării:
nobel-1

Rând pe rând, laureaţii Premiilor Nobel pentru Literatură, Chimie, Economie, Fizică şi Medicină au primit tradiţionalele diplome şi medalii de aur. Gazdele ceremoniei au fost membrii familiei regale a Suediei, iar una dintre cele mai aşteptate distincţii a fost pentru Fizică. Ea a revenit britanicului Peter Higgs şi belgianului Francois Englert, pentru descoperirea „particulei lui Dumnezeu”.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de trei americani, iar cel pentru Literatură, de autoarea canadiană Alice Munro. Distincţia a fost înmânată fiicei scriitoarei, pentru că scriitoarea nu a putut veni la Stockholm din cauza vârstei înaintate.

Cu câteva ore înaintea ceremoniei de la Stockholm, la Oslo s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace. Este cea mai prestigioasă dintre distincţii şi a revenit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, cea care a neutralizat armele chimice ale regimului din Siria. Specialiştii agenţiei, care aparţine Naţiunilor Unite, au intrat în atenţia opiniei publice mondiale vara aceasta, când au intervenit în Siria pentru a depista şi elimina aceste arme.

Armele chimice nu fac distincţia între combatanţi şi civili, nici între câmpul de luptă şi localităţi populate. Nu le poţi vedea, nu le poţi mirosi, dar efectele lor sunt devastatoare”, a declarat cu această ocazie solemnă Ahmet Uzumcu, directorul organizaţiei.

România figurează şi ea pe lista ţărilor care au primit Premiul Nobel. Patru conaţionali au fost onoraţi cu această distincţie: George Emil Palade, în 1974, pentru cercetările în fiziologie şi medicină, în timp ce Ioan Moraru în 1985 şi Elie Wiesel, un an mai târziu, au primit Nobelul pentru Pace. Scriitoarea Herta Müller a primit Nobelul pentru Literatură în anul 2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri