Sari la conținut

Micuțul Charlie Gard a murit. Mesajul transmis de mama băiatului

Charlie Gard, băiețelul britanic care suferea de o boală incurabilă și căreia instanța nu i-a permis accesul la un tratament experimental, a fost deconectat de la aparate. Părinții săi anunțaseră la începutul săptămânii că „timpul s-a scurs pentru Charlie” și că renunță la lupta în instanță.

Într-o declarație publicată în această seară, mama băiatului, Connie Yates, arăta: „Băiețelul nostru frumos s-a dus, suntem foarte mândri de tine, Charlie”, potrivit BBC.

Charlie Gard, în vârstă de numai 11 luni, a fost mutat într-o clinică de tratamente paliative, unde a beneficiat de asistenţă medicală până în ultima clipă. Medicii de acolo au oprit aparatele care îl ţineau în viaţă pe micuţ, de comun acord cu părinţii.

Chris Gard şi Connie Yates, părinţii micuţului care suferea de o boală genetică extrem de rară, voiau să-şi ia băiatul acasă, pentru a-şi petrece ultimele zile cu el. Medicii le-au refuzat dorinţa şi au precizat că nu este deloc practic să-i asigure copilului tratament acasă pentru mai multe zile.

Ea şi-ar fi dorit să-l poată lua pe Charlie acasă, să petreacă ultimele zile cu el, să poată face lucruri pe care părinţii le fac cu bebeluşii lor, să-i facă baie, să-l îmbrăţişeze, să stea câteva zile acasă şi să-l lase să moară natural”, spunea James Evers, naşul lui Charlie Gard.

Charlie Gard suferea de o maladie genetică neurodegenerativă care deteriorează celulele responsabile de producerea energiei şi respiraţiei. Boala i-a afectat iremediabil sistemul nervos şi muscular. Părinţii săi au cerut transferul copilului în Statele Unite, pentru un tratament experimental, însă medicii şi, ulterior, tribunalele au decis că decizia nu este în interesul micuţului, pentru că el nu mai poate fi ajutat. În cele din urmă, părinţii au renunţat la a-l mai transfera pe bebeluş în America.

Vom face cel mai greu lucru din viaţa noastră şi anume să-l lăsăm pe micuţul şi frumosul nostru Charlie să plece. Fiul nostru este un luptător absolut şi nu putem fi mai mândri de atât de el, ne va lipsi enorm. Trupul, inima şi sufletul lui ar putea pleca în curând, dar spiritul lui va trăi pentru eternitate”, spunea tatăl băiețelului, în 24 iulie.

Pe aceeași temă