Sari la conținut

Mii de imigranți au plecat pe jos din Budapesta spre Austria. Unul dintre ei și-a pierdut viața

Actualizare 22.12. După șapte ore de drum, unii dintre refugiații au ajuns la 26 de kilometri de Budapesta. Coloana se întinde însă pe mai mulți kilometri, deoarece unii dintre ei merg mai încet, sunt obosiți sau au cu ei copii.


Actualizare 19.20. În gara din Bicske mai este un grup mare de refugiați. Sunt oamenii care au plecat ieri cu un tren din Gara de Est din Budapesta și care au refuzat să meargă în tabăra de refugiați din această localitate. Aproximativ 300 dintre ei au fugit și se îndreaptă, pe calea ferată, spre granița cu Austria. Printre ei era și imigrantul pakistanez care și-a pierdut viața. Nu se știe dacă acesta a căzut sau a fost lovit, deoarece circulă variante contradictorii despre moartea lui.

După plecarea acestui grup, o parte dintre cei aflați în tren au acceptat să fie duși în tabăra de refugiați.

Cât despre cei care au plecat în urmă cu câteva ore din Budapesta, aceștia sunt pe autostrada M1, care face legătura între Budapesta și Viena. Potrivit ultimelor informații, ar fi vorba de 2.000-3.000 de persoane.

La Bicske, refugiaţii au vrut să profite de lăsarea întunericului şi să plece din gara în care erau blocaţi de aproape jumătate de zi. Un tată cu fetiţa în braţe a luat-o la fugă pe lângă poliţiştii care încercau să îi urce în autobuzele care să îi ducă în tabăra de refugiaţi de la Bicske.

Bărbatul nu a scăpat. Poliţiştii l-au prins după doar câţiva paşi, în timp ce soţia lui încerca să treacă de ofiţeri, pentru a ajunge la el.

Tabăra de la Bicske are o capacitate de 400 de persoane şi este deja plină. Dacă cei care sunt în tren ar veni aici atunci numărul celor aflaţi în tabără s-ar dubla.

„Primim mâncare, adăpost, pături, haine... Sunt foarte mulţi oameni, continuă să vină tot mai mulţi oameni. Tabăra este plină, nu mai este loc, dar oamenii continuă să vină”, spune un refugiat.

„Nu, nu vrem tabără. E rău în tabără. Vrem să mergem în Germania. Fratele, mama, sora sunt în Germania, toată familia e acolo”, spune un altul.

Potrivit refugiaţilor ajunşi în tabăra de la Bicske, ei sunt trataţi bine, însă nu se mai poate locui confortabil acolo din cauza numărului tot mai mare de oameni care continuă să vină.

Tensiuni au fost şi în gara din Nagyszentjanos de la graniţa cu Slovacia.

„Nu vrem apă sau ceva de băut. Nu vrem nimic de la voi. Vor să ne ducă la autobuze, dar noi refuzăm. Putem merge pe jos. Nu e nicio problemă pentru noi. Putem merge pe jos o zi, doar eliberaţi-ne! Am fugit din Siria, pentru că acolo nu aveam drepturi şi nu eram liberi. Am venit aici. De ce?”, spune un refugiat.

Poliţiştii le-au dat mâncare şi apă refugiaţilor care au refuzat să coboare din tren. Furioşi, mai mulţi oameni au aruncat pachetele.Actualizare 16:35. Jurnaliștii maghiari care însoțesc grupul de imigranți relatează că ar fi vorba de 1.000 de oameni care se îndreaptă spre Austria pe autostrada M1.


 

Câteva sute de imigranți au plecat din Budapesta, pe jos, spre Austria, deşi până la graniţă sunt mai bine de 200 de kilometri, transmite Reuters.

Şi la graniţa Serbiei cu Ungaria, câteva sute dintre ei au încercat să fugă, dar au fost întorşi din drum. Graniţa dintre Ungaria şi Serbia a fost închisă la Roszke.

Între timp, în gara din Bicske, de mai bine de 24 de ore, alţi imigranţi refuză să coboare din tren şi cer autorităţilor maghiare să-i lase să-şi continue drumul spre Germania sau Austria. De ieri după-amiază, ei nu mai acceptă niciun fel de ajutoare din partea localnicilor.

Pe aceeași temă