Momente de reculegere în amintirea lui Nelson Mandela, inclusiv în Piața Independenței din Kiev

Data publicării:
reculegere Ucraina

Nelson Mandela avea 95 de ani şi a murit joi seara, în casa sa din Johannesburg. Marţi, la Pretoria, va fi oficiată o ceremonie funerară la care vor participa zeci de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume. Printre aceştia, actualul preşedinte american Barack Obama, dar şi foştii lideri de la Casa Albă, George W. Bush şi Bill Clinton. Nelson Mandela va fi înmormântat în satul său natal din Africa de Sud, la 15 decembrie

Reşedinţa lui Nelson Mandela din Johannesburg a devenit loc de pelerinaj pentru miile de oameni care vor să-i aducă un ultim omagiu fostului preşedinte sud-african. Ei au aprins lumânări şi au celebrat viaţa lui Nelson Mandela prin cântece şi dans, aşa cum cere tradiţia.

Alte mii de persoane s-au stâns în faţa ambasadei sud-africane de la Londra pentru a se reculege în memoria celui care va rămâne în istorie drept simbol internaţional al luptei împotriva prigonirii persoanelor de culoare.

Un minut de reculegere în memoria lui Nelson Mandela a fost ţinut şi în Piaţa Independenţei din Kiev, acolo unde, de mai bine de două săptămâni, mii de oameni protestează faşă de decizia autorităţilor ucrainene de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

În Africa de Sud au fost decretate 9 zile de doliu național. Drapelele au fost coborâte în bernă și în multe alte ţări, printre care şi Statele Unite - un gest pe care Washingtonul îl face foarte rar în onoarea unui lider străin. La rândul lor, autorităţile din Egipt, Venezuela şi India au decretat trei zile de doliu naţional în memoria fostului lider sud-african.

Nelson Mandela a fost liderul Partidului Congresul National African şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. A stat 27 de ani în închisoare şi a continuat chiar şi după retragerea sa din politică să fie un model pentru liderii din întreaga lume. În semn de apreciere pentru lupta sa anti-Apartheid a primit, în 1993, Premiul Nobel pentru Pace.

Nelson Mandela a condus Africa de Sud până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat, totuși, să lupte. S-a dedicat luptei împotriva sărăciei şi a răspândirii SIDA, prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri