O jurnalistă din Australia a fost eliberată după 3 ani de închisoare în China

Data publicării:
profimedia-0812826909
Cheng Lei, născută în China, emigrase în Australia în timpul copilăriei sale, înainte de a reveni în ţara natală. FOTO: Profimedia Images

Jurnalista australiană Cheng Lei, care a petrecut peste 3 ani într-o închisoare în China, a fost eliberată, a anunţat miercuri premierul de la Canberra, Anthony Albanese. Aceasta a fost acuzată de Beijing că "a furnizat secrete de stat către o țară străină", fiind judecată în spatele ușilor închise, în ședințe la care reprezentanții diplomatici ai Australiei nu au putut asista. Arestarea jurnalistei a marcat o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre China şi Australia, statul australian fiind considerat de Beijing un pion al SUA în regiunea Asia-Pacific.

"Poporul australian dorea foarte tare ca Cheng Lei să revină alături de copiii săi", a declarat Albanese, adăugând că jurnalista este "încântată" să se întoarcă acasă.

Cheng Lei, 48 de ani, fostă prezentatoare a canalului public chinez CGTN, se afla în detenţie din august 2020.

Acuzată oficial că "a furnizat secrete de stat către o ţară străină", Cheng a fost judecată în spatele uşilor închise în 2022 şi nici ambasadorul Australiei în China nu a primit acces la tribunal pentru a putea observa procedura.

Albanese a declarat că jurnalista a fost eliberată de Beijing după "încheierea procedurilor judiciare în China".

Cheng Lei, născută în China, emigrase în Australia în timpul copilăriei sale, înainte de a reveni în ţara natală.

Motivele pentru care a fost arestată jurnalista

Jurnalistă cunoscută a canalului CGTV, Cheng realiza pentru acest post interviuri cu directori de companii din lumea întreagă.

Înainte de aceasta, Cheng Lei lucrase nouă ani în China pentru canalul american CNBC.

Înainte de arestarea sa, jurnalista postase pe Facebook o serie de mesaje critice faţă de preşedintele chinez Xi Jinping şi a modului în care autorităţile chineze au gestionat criza coronavirusului.

Plasarea în detenţie a jurnalistei a marcat o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre China şi Australia, statul australian fiind considerat de Beijing un pion al SUA în regiunea Asia-Pacific.

Relaţiile s-au tensionat în special după ce Canberra a cerut o anchetă internaţională asupra originii coronavirusului, detectat pentru prima dată în China, la sfârşitul lui 2019. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri