O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific. În doar șase zile, suprafața ei a crescut de șase ori

Data publicării:
insula
O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific. Imagine din satelit. FOTO: NASA

O nouă insulă a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, unde vulcanii subacvatici sunt numeroși. Unul dintre acești vulcani scufundați a erupt în 10 septembrie, aruncând lavă și cenușă, potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA, scrie CNN.

La doar unsprezece ore după ce vulcanul a început să erupă, insula a apărut la suprafeța apei. NASA a surprins imagini ale insulei în formare cu ajutorul sateliților.

Insula nou-născută a crescut rapid în dimensiuni, potrivit NASA. În 14 septembrie, cercetătorii au estimat că insula avea o suprafață de doar 4.000 de metri pătrați. Până în 20 septembrie însă, insula se estinsese până la 24.000 de metri pătrați.

Insulele create de vulcanii subacvatici „sunt adesea de scurtă durată”, precizează însă NASA. Dar, uneori, pot rezista ani sau chiar decenii.

Vulcanul încă avea activitate vineri, anunțau seismologii într-o postare pe o rețea socială. Ei precizau însă că activitatea vulcanului „prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică și pentru locuitorii din Vava’u și Ha’apai”, două grupuri de insule din centrul Tonga.

„Toți navigatorii sunt sfătuiți să navigheze la o distanță mai mare de 4 km de Home Reef până la noi informații”, precizau ei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri