OMS Europa cere intensificarea măsurilor din cauza noii variante „alarmante” de coronavirus

Data publicării:
ilustratie coronavirus la microscop
Noua tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, ar fi cu circa 70% mai contagioasă. Foto: Getty Images

OMS Europa cere țărilor europene să-și intensifice măsurile de protecție în fața noii variante de coronavirus, detectată inițial în Marea Britanie, care s-a dovedit a fi mai contagioasă.

Această variantă a fost confirmată deja în 22 de țări din cadrul OMS Europa, a anunțat organizația într-o conferință de presă.

Această variantă „se răspândește în toate grupele de vârstă, iar copiii nu par a fi cu risc mai mare. Aprecierea noastră este că această variantă poate, în timp, să înlocuiască alte linii de virus aflate în circulație, așa cum se vede în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca”, a spus Hans Kluge, reprezentant OMS Europa.

Cu o transmisibilitate crescută, chiar dacă severitatea bolii este similară, această variantă reprezintă totuși un semnal de alarmă. Fără un control sporit pentru a limita răspândirea, va exista un impact mai mare asupra unităților de sănătate, aflate deja sub presiune”, a adăugat el.

Îndemn țările să atenueze această povară, făcând tot ce pot pentru a reduce transmisia și a spori vigilența pentru a identifica orice variante noi prin investigarea transmiterii neobișnuit de rapide și a severității neașteptate a bolii și prin creșterea secvențierii eșantioanelor de SARS-CoV-2 - și utilizarea acestor date pentru a lua din timp măsuri de sănătate publică”, a adăugat Kluge.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri