Sari la conținut

Papa Francisc, în luptă cu „fake news”

Papa Francisc a anunţat vineri, pe Twitter, că tema următoarei Zile Mondiale a Comunicării va fi lupta împotriva „fake news”, relatează news.ro. 

Pope Francis Holds His Weekly General Audience

Papa Francisc / Gulliver / Getty Images

Această zi, instituită după Conciliul de la Vatican II, este sărbătorită în fiecare an, în primăvară, iar tema sa este, în general, comunicată pe 24 ianuarie, cu ocazia Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliştilor.

Însă anul acesta, Papa a anunţat în avans tema, ce are la bază un verset din Evanghelie: „Adevărul vă va face liberi”. Această temă „face referire la fake news, informaţiile nefondate care contribuie la generarea şi alimentarea unei polarizări puternice a opiniilor”, a explicat Vaticanul, într-un comunicat.

În condiţiile în care giganţii reţelelor de socializare, instituţiile şi politica „au început să înfrunte acest fenomen, Biserica vrea să ofere o contribuţie, propunând o reflecţie asupra cauzelor, logicii şi consecinţele dezinformării în presă”, se adaugă în text.

Demersul vizează şi să „promoveze un jurnalism profesional, care caută întotdeauna adevărul, şi, deci, un jurnalism al păcii, care favorizează înţelegerea între persoane”, a insistat Sfântul Scaun.

Pontiful argentinian insistă regulat asupra responsabilităţii presei într-o lume suprainformată, în termeni uneori duri. „Informaţia bună poate distruge zidurile fricii şi indiferenţei”, a spus el în aprilie”.