Parlamentar rus: În caz de conflict mondial, Rusia poate contracara orice sistem antirachetă

Data publicării:
ELEMENTE SCUT ANTIRACHETA GETTY IMAGES 2

FOTO: Guliver/Getty Images

"În cazul unui conflict mondial, Rusia este capabilă, fără niciun dubiu, să contracareze orice sistem antirachetă. Avem suficiente forţe şi mijloace în acest sens, mai ales armament de mare precizie şi rachete de croazieră terestre şi maritime. Aceste rachete sunt mai puternice decât orice sistem antibalistic, oricât de sofisticat ar fi", a declarat Klinţevici, membru al Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, scrie Mediafax.

Apropierea acestor infrastructuri militare de frontierele Rusiei reprezintă o sursă de preocupare pentru Moscova, "întrucât aceste rachete pot fi utilizate ca armament ofensiv", adaugă deputatul rus, subliniind că nu există niciun dubiu că sistemul antitachetă al NATO este îndreptat împotriva Rusiei, nu împotriva pretinsei ameninţări iraniene.

"Dar Statele Unite au ajuns cu întârziere, pentru că Rusia are capacitatea contracarării acestui sistem antirachetă", subliniază Franz Klinţevici.

Poziţia distructivă adoptată de Statele Unite, care încearcă să destabilizeze situaţia militară şi politică la nivel global, nu este în interesul nimănui, continuă deputatul rus. "Noi nu avem veleităţi agresive, dar ar fi mai bine să nu ne deranjaţi. Suntem capabili să ne protejăm, să ne protejăm teritoriul şi cetăţenii. Lumea trebuie să fie conştientă de acest lucru", a insistat Klinţevici.

Forţele Navale americane au testat cu succes, joi, o nouă versiune a sistemului antirachetă Aegis, distrugând simultan două rachete de croazieră şi o rachetă balistică, în Oceanul Pacific, în largul coastelor Arhipelagului Hawaii, a anunţat Agenţia pentru Apărare Antirachetă din SUA.

Un radar Aegis SPY-1 şi 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB, vor fi instalate în baza militară de la Deveselu (judeţul Olt).

La jumătatea lunii octombrie, Alexander Vershbow, adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, a reiterat că elementele antirachetă NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patrulând în Oceanul Pacific şi în Marea Mediterană. Sistemul antirachetă NATO din Europa are obiectivul declarat de a contracara ameninţări reprezentate de ţări precum Iranul. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

În februarie, Departamentul american al Apărării a anunţat că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri