PAȘAPORT DIPLOMATIC. Ambasadorul ivorian, despre relațiile dintre România și Coasta de Fildeș

Data publicării:
1711coasta 20fildes-34013

Ţara cu un nume metaforic are o capitală cu sonoritate orientală, Yamoussoukro. Deşi Coasta de Fildeş este cunoscută ca ţară francofonă, primii călători europeni notaţi de cronici pe aceste meleaguri au fost portughezii, în 1482.

Francezii s-au stabilit aici în mod stabil abia 400 de ani mai târziu, sub formă de protectorat şi au urmărit stimularea exportului. Arbori de cafea, cacao şi palmieri au fost plantaţi de-a lungul coastelor ivoriene. Dealtfel, aici a fost singura regiune din Africa Centrală şi de vest unde s-au stabilit in număr mare colonişti.

Invitat la emisiunea „Pașaport diplomatic”, ambasadorul ivorian Leon Kacou că și-a petrecut vacanța în România doar de trei ori, împreună cu familia sa. Știe bine zona Sibiului și Valea Prahovei și are de gând să dezvolte relațiile cu țara noastră, chiar dacă lucrează de la distanță.

„Relațiile dintre Costa de Fildeș și România sunt foarte vechi. Datează din perioada de dinaintea căderii zidului de la Berlin. Ele au fost caracterizate mai ales prin vizita primului președinte român în Coasta de Fildeș, iar la acea dată a fost stabilită o cooperare pe mai multe planuri. Aș reliefa, mai ales, cooperarea pe planul educației și a studiilor superioare. Mulți dintre specialiștii noștri din domeniul mineritului și petrolului au studiat în România”, a declarat ambasadorul Costei de Fildeș pentru România, la Berlin.

Ambasadorul ivorian a mai precizat că în Coasta de Fildeș se construiesc 225.000 de locuințe pe an: „Cred că este un potențial important care poate atrage atenția antreprenorilor români în construcții, pentru că știu potențialul lor în acest domeniu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri