Pilula de avort va fi disponibilă în Japonia

Data actualizării: Data publicării:
o femeie tine o pastila alba in mana
Pilula de avort urmează să devină disponibilă în Japonia, unde femeile nu au acces, în prezent, la avort pe cale medicamentoasă. Foto: Profimedia Images

Pilula de avort urmează să devină disponibilă în Japonia, unde femeile nu au acces, în prezent, la avort pe cale medicamentoasă, în urma autorizării acesteia de către Ministerul japonez al Sănătăţii, relatează AFP, preluată de News.ro. 

Avortul este legal în Japonia din 1948 - până într-a 22 săptămână de sarcină - însă necesită consimţământul soţului sau partenerului, iar în prezent singura cale este procedura chirurgicală. 

Ministerul japonez al Sănătăţii a anunţat vineri, într-o notificare adresată sectorului, că a aprobat pilula de avort a laboratorului britanic Linepharma. 

Laboratorul a depus, în decembrie 2021, în Japonia, o cerere de autorizare a pilulei sale de avort, un tratament care combină două medicamente, şi anume mifepristona - denumită şi RU 486, care opreşte dezvoltarea sarcinii acţionând asupra unui hormon denumit progesteron - şi misoprostolul - care se ia o zi-două mai târziu şi declanşează contracţii şi sângerări. 

Această metodă este autorizată în numeroase ţări - inclusiv în Statele Unite, din 2000 şi Franţa din 1988. 

Aprobarea în Japonia - în vederea opririi unei sarcini până într-a noua săptămână - are loc în urma unui aviz al Comitetului ministerial, în urma unor discuţii îndelungate. 

Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, costul total al pilulei de avort şi al unei consultaţii medicale este de aproximativ 100.000 de yeni (669 de euro). 

Întreruperea sarcinii nu este rambursată prin asigurările de sănătate. 

Mifepristona se află în prezent în centrul unei bătălii judiciare în Statele unite. 

Curtea Supremă americană a decis la 21 aprilie să menţină, pentru moment, acesul la pilula de avort. 

În paralel, activişti din Japonia fac campanie în vederea unui acces mai bun la pilula de a doua zi, care împiedică sarcina. 

În prezent, ea nu poate fi cumpărată fără acordul unui medic, nu este acoperită de asigurarea de sănătate şi este singurul medicament care este necesar să fie luat în faţa unui farmacist, în vederea evitării pieţei negre.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri