Sari la conținut

Premierul Canadei, în lacrimi

Episodul despre care vorbeşte şeful guvernului de la Ottawa se referă la tratamentele inumane la care au fost supuşi generații de copii aborigeni, în școlile catolice canadiene, în perioada 1922 - 1984. Mărturii ale supravieţuitorilor vorbesc despre abuzuri sexuale, înfometări şi sterilizări în masă la care erau supuşi copii populaţiei indigene.

Atât guvernul canadian, cât și fostul șef al Bisericii Catolice, au recunoscut crimele săvârșite în școli. Fostul premier, Stephen Harper, şi-a cerut scuze în 2008, pentru genocidul asupra aborigenilor, iar Papa Benedict al XVI-lea a deplâns traumele cauzate de unii membri ai Bisericii în sistemul școlar rezidențial canadian.

„Eforturile pe care dumneavoastră le-aţi făcut, munca la care aţi contribuit voi toţi sunt o certitudine că niciodată în viitorul Canadei nu i se va mai spune vreunui elev din Canada că acest episod nu este o parte integrantă din ceea ce suntem ca ţară şi în calitate de canadieni. Este o promisiune pe care o facem aici, azi, împreună”, a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei.