Premierul Spaniei recunoaşte donaţiile primite la partid, dar spune că le-a declarat la Fisc

Data publicării:
MARIANO RAJOY PREMIER SPANIA fb

ACTUALIZARE 11.40. Premierul Mariano Rajoy a recunoscut că partidul pe care îl conduce a primit donaţii de la mari întreprinzători şi că o parte din aceste sume au ajuns direct în conturile liderilor partidului. Şeful guvernului de la Madrid susţine însă că nu este vorba de bani negri, pentru că au fost declaraţi la fisc.

„Judecătorul va hotărî ce e de făcut în privinţa fiecărei insinuări, dar vă pot spune de pe acum că Partidul Poporului nu a ţinut o contabilitate dublă şi nici nu a ascuns vreo infracţiune”, a declarat premierul spaniol.

Totodată, el a anunţat, în Parlament, că nu va demisiona şi nici nu va convoca alegeri anticipate. Premierul a criticat opoziţia, dar, la rândul lor, partidele din opoziţie au contestat toată apărarea acestuia.

Am văzut aici că poziţia dumneavoastră oficială ca prim-ministru al acestui guvern s-a limitat la a ne spune, cu o înfăţişare de victimă, că nimic nu e ceea ce pare. Problema dumneavoastră, domnule Rajoy, nu este în această cameră, ci în afara ei. Credibilitatea dumneavoastră, domnule Rajoy, este cea care e pusă sub semnul întrebării”, a susţinut Alfredo Perez Rubalcaba, liderul opoziţiei socialiste.

Mariano Rajoy a acuzat chair şi ziarul El Mundo că a particiopat la această acţiune de denigrare.

ACTUALIZARE 10.50.Mariano Rajoy dă explicaţii în faţa Senatului. El a făcut o singură referire la cazul Barcenas, limitându-se la a spune: 

M-am înşelat şi am avut încredere în cineva care nu merita acest lucru. Am avut încredere în barcenas, l-am ajutat, aşa cum aş fi ajutat pe oricine, dar asta a fost totul”. El a făcut astfel, referire la ex-trezorierul Partidului Popular, care, de o lună, este arestat. 

La ora 12.00, în centrul Madridului se anunţă o manifestaţie ca răspuns la cele declarate de premier.

Au fost trei solicitări pentru prezenţa premierului în faţa Parlamentului, una personală, prin care a anunţat că vrea să prezinte situaţia economică şi socială a ţării şi două din partea partidelor care au cerut detalii despre acest caz.


După aproape jumătate de an de insistenţe din partea opoziţiei şi a populaţiei, Mariano Rajoy şi-a anunţat prezenţa în faţa legislativului abia în urmă cu o săptămână, când a răspuns unei întrebări adresate de corespondentul Digi24 in Spania, Ciprian Bălţoiu.

Intervenţia premierului Mariano Rajoy în Parlament vine după multe luni de furtună politică în Spania, luni în care fostul trezorier al Partidului Popular a fost arestat, iar dezvăluirile despre presupuse finanţări ilegale ale partidului de guvernământ au fost publicate în întreaga presă.

Premierul spaniol Mariano Rajoy vine în fața Senatului Spaniei pentru a prezenta, așa cum declara chiar el, răspunzând la o întrebare adresată de Digi24 Spania, versiunea sa asupra acestor acuzații care îi sunt aduse lui și partidului pe care-l conduce.

Majoritatea analiștilor politici sunt de părere că va fi un discurs lung, în care vor fi scoase în evidență mai ales rezultatele reformelor economice propuse de guvernul condus de Mariano Rajoy. În plus, nimeni nu se aşteaptă ca Mariano Rajoy să recunoască vreuna dintre aceste acuzații care-i sunt aduse, de vreme ce orice recunoaștere a acestor acuzații ar fi, de fapt, sinucidere politică.

Scandalul a luat amploare după ce fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, cercetat pentru corupţie şi deturnare de fonduri, a furnizat informaţii legate de o presupusă contabilitate ascunsă pe care ar fi ţinut-o vreme de 20 de ani. În acest registru apar nume ale unor demnitari ai partidului, între care şi Mariano Rajoy, care ar fi primit plicuri cu bani la negru, vreme de mai mulţi ani. Banii proveneau din donaţii nedeclarate făcute de mai multe companii. Rajoy a negat vehement acuzaţiile.

„Este fals. Niciodată, repet, niciodată, nu am primit sau distribuit bani negri, în acest partid sau oriunde altundeva. Este fals! Niciodată. Mai spun o dată: este fals!”, s-a apărat prim ministrul Spaniei.

În rândul populaţiei, nemulţumirea este maximă. Aproape zilnic, în întreaga Spanie au loc manifestaţii de protest în care se cere demisia guvernului si alegeri anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri