Galerie Foto Prima sculptură proiectată de un program de inteligenţă artificială a fost expusă într-un muzeu din Suedia

Data publicării:
O statuie proiectată de programe de inteligență artificială a fost expusă la un muzeu din Suedia pe 8 iunie 2023.
Prima sculptură proiectată de un program de inteligenţă artificială a fost expusă într-un muzeu din Suedia. Foto: Profimedia Images

Prima sculptură care a fost creată după un proiect realizat de un program de inteligență artificială, denumită "statuia imposibilă", a fost expusă la un muzeu din Suedia.

Sculptura a fost proiectată după ce programul de inteligență artificială a studiat operele mai multor maeștri, precum Michelangelo Buonarroti, Rodin sau Takamura.

"Este o statuie adevărată, creată de cinci maeştri diferiţi, care n-ar fi putut colabora niciodată în realitate", a declarat Pauliina Lunde, purtătoare de cuvânt a Sandvik, compania care s-a ocupat de execuția proiectului.

Prima sculptură proiectată de un program de inteligenţă artificială a fost expusă într-un muzeu din Suedia. Foto: Profimedia Images
Prima sculptură proiectată de un program de inteligenţă artificială a fost expusă într-un muzeu din Suedia. Foto: Profimedia Images

Realizată din oţel inoxidabil, cu o înălţime de 150 de centimetri şi o greutate de 500 de kilograme, statuia este expusă la muzeul de tehnologie din Stockholm.

Statuia reprezintă o femeie, a cărei jumătate inferioară a corpului este acoperită de un fel de tunică şi care ţine un glob pământesc făcut din bronz în mâna stângă.

Ideea a fost crearea unui amestec între stilurile a cinci sculptori marcanţi pentru epoca lor: Michelangelo Buonarroti (Italia, 1475-1564), Auguste Rodin (Franţa, 1840-1917), Käthe Kollwitz (Germania, 1867-1945), Kotaro Takamura (Japonia, 1883-1956) şi Augusta Savage (Statele Unite, 1892-1962).

"Are ceva ciudat în înfăţişare, îţi dai seama că nu este creată de o fiinţă umană", a subliniat Julia Olderius, responsabilă pentru inovaţie în cadrul muzeului.

Privitorul poate remarca musculatura inspirată de Michelangelo, dar şi mâna, care aminteşte de cele create de Takamura.

În acest scop, inginerii de la Sandvik au alimentat sistemele AI cu numeroase imagini ale unor sculpturi create de aceşti artişti.

Inteligenţa artificială a propus apoi mai multe imagini 2D care, potrivit Juliei Olderius, reflectă specificul fiecăreia dintre aceste sculpturi.

"Imaginile în 2D au fost integrate de ingineri printr-o modelare 3D, iar acesta a fost punctul de pornire de la care ne-am concentrat asupra fabricaţiei", a adăugat ea.

E însă vorba de artă sau de o tehnică ingenioasă?

"Da, cred că e vorba despre artă", afirmă Julia Olderius, care estimează că această evaluare îi revine în cele din urmă publicului.

Despre tema mai generală a pătrunderii inteligenţei artificiale în domeniul artelor, ea afişează acelaşi optimism.

"Nu trebuie să ne fie frică de ceea ce AI face cu creativitatea, conceptele, arta, designul. Cred pur şi simplu că trebuie să ne adaptăm la un nou viitor", a spus ea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri