Proteste violente în nordul Indiei

Data publicării:
proteste india

Protestele au avut loc în statul Haryana, în nordul Indiei, nu departe de capitala federală New Delhi. Mii de oameni au blocat drumurile şi căile ferate. Situaţia a degenerat rapid când manifestanţii au preluat controlul unui canal care alimentează cu apă metropola New Delhi. 10.000 de soldaţi au fost trimişi să restabilească ordinea.

Kapil Mishfra, responsabilul aprovizionării cu apă a oraşului New Delhi: „Armata a preluat controlul asupra canalului Munak. Canalul a fost avariat de protestatari, motiv pentru care vor trebui făcute reparaţii.”

Cel puţin 10 milioane de oameni sunt afectaţi de blocarea aprovizionării cu apă. În plus, 600 de trenuri de marfă nu au mai putut circula în ultimele trei zile, iar cel mai mare producător de maşini din India şi-a suspendat activitatea în regiune.

Anil Saxena, purtător de cuvânt al Căilor Ferate Indiene: „Şapte gări au fost incendiate. Am suferit pierderi. Chiar şi traficul feroviar pentru mărfuri a fost afectat. Ca urmare a acestei situaţii, aprovizionarea cu cărbune a centralei electrice din Punjab a fost afectată.”

Protestatarii fac parte dintr-o castă superioară numită Jat, ai cărei membri deţin suprafeţe uriaşe de teren. Loviţi de criza economică şi demografică, dar şi de seceta din ultimii doi ani, membrii castei au sărăcit, aşa că vor acum ajutor de la stat, inclusiv prin repartizarea de slujbe asigurate de stat. Însă pentru asta casta lor ar trebui declarată una inferioară - altfel nu pot primi ajutoare de stat! Regula a fost introdusă cu peste 20 de ani în urmă, tocmai pentru a reface dezechilibrul istoric perpetuat de sistemul de caste, vechi de peste trei mii de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri