Un nou seism puternic. Puerto Rico trăiește coșmarul unor cutremure aproape zilnice, de la sfârșitul anului trecut

Data actualizării: Data publicării:
pagube dupa seria de cutremure din Puerto Rico
Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE ora 16:00 Un cutremur nou cutremur, cu magnitudinea 5,9, s-a produs sâmbătă în Puerto Rico, la 13 kilometri sud-est de oraşul Guanica, potrivit Institutului Geologic american (USGS). Seismul s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri.

Încă nu există informaţii cu privire la pagube, dar autoritatea pentru Energie Electrică din Puerto Rico a anunţat că unele municipalități din sudul insulei au rămas fără curent din cauza ultimului cutremur.

Mii de oameni sunt deja fără adăpost și fără curent electric și apă, în urma unei serii de cutremure care se tot produc în Puerto Rico de cel puțin două săptămâni.

De la începutul anului, în Puerto Rico au existat peste 950 de cutremure și replici.


Știrea inițială:

Replici seismice puternice continuă să aibă loc în Puerto Rico după ultimul cutremur de magnitudine 5,2 înregistrat vineri, care a stârnit din nou panică în insula caraibiană. Puerto Rico, teritoriu american cu 3,2 milioane de locuitori, a fost zguduit începând din 28 decembrie de o serie de seisme.

Cutremurul de vineri cu magnitudinea de 5,2 s-a simţit în întreaga insulă şi a stârnit panică în rândul populaţiei.

Un seism major, de magnitudine 6,6, s-a produs însă marţi, când o persoană a murit, sute de clădiri au fost avariate şi peste 2.000 de persoane au fost nevoite să se instaleze în adăposturi, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Biroul pentru seismologie Red Sismica din Puerto Rico a informat că vineri la 22:50 ora locală (sâmbătă 02:50 GMT) s-a înregistrat o replică de 4,8 la o adâncime de 4 kilometri. Acest seism a fost urmat la 23:31, ora locală, vineri, ( sâmbătă 3:31 GMT) de o altă replică cu magnitudinea 3,6. Ultima dintre replici s-a produs la sâmbătă la ora locală 00:08 (4:08 GMT) și a avut magnitudinea de 4.

Series Of Earthquakes Cause Structural Damage And Knocks Out Power To Island Of Puerto Rico
Foto: Guliver/Getty Images

Violența acestor mișcări seismice este dată în primul rând de faptul că se produc la mică adâncime.

Niciuna dintre replicile din ultimele ore nu a provocat pagube de proporţii, însă creşte îngrijorarea în rândul a mii de persoane, care de marţi trăiesc pe stradă sau în sălile de sport oferite ca adăposturi, de teama unui nou cutremur major.

Locuitorii din Puerto Rico au postat pe reţelele de socializare imagini cu stâlpi de electricitate căzuţi şi crăpături apărute în unele ziduri.

Citiți și:  Punta Ventana, un peisaj natural emblematic, a fost distrus de un cutremur

Situată între plăcile tectonice ale Americii de Nord și Caraibelor, insula Puerto Rico este expusă cutremurelor, care au cauzat pagube însemnate de-a lungul vremii. 

Insula încă nu este refăcută după uraganul Maria, o furtună de categoria 5 care a devastat o parte a arhipelagului Caraibelor în septembrie 2017. Numai în Puerto Rico uraganul a ucis 2.975 de oameni și a lăsat pagube de 100 de miliarde de dolari.

Series Of Earthquakes Cause Structural Damage And Knocks Out Power To Island Of Puerto Rico
Foto: Guliver/Getty Images

Avertizare de călătorie pentru cetățenii români

Ministerul de Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Puerto Rico să îşi amâne călătoria planificată. Totodată, cetăţenii români aflaţi pe insulă, pentru securitatea lor, sunt sfătuiţi să ia în calcul întreruperea şederii lor şi să ia legătura cu reprezentanţii companiilor aeriene pentru schimbarea coordonatelor de zbor, să urmărească anunţurile emise de autorităţile locale şi să urmeze recomandările şi instrucţiunile acestora.

Cetăţenii români se pot adresa Consulatului General al României la Miami la numerele de telefon +13057638714 şi +13057638874, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular al României din Miami, SUA: +12025158953.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri