Războiul din Ucraina modifică rutele traficului de droguri din Afganistan către Europa

Data publicării:
Afghan farmers harvest poppy in Nad Ali district, Helmand province, Afghanistan
Afganistanul rămâne cel mai mare producător de opiu ilegal și de heroină din lume. Foto: Profimedia

Invazia Rusiei în Ucraina a condus la modificarea rutelor traficului de droguri către Europa, arată agenția europeană de monitorizare a drogurilor, potrivit Reuters.

Directorul Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Dependenței de Droguri (CEMDDD), Alexis Goosdeel, a declarat că războiul din Ucraina are deja un „impact direct” asupra uneia dintre rutele pentru traficul de heroină din Afganistan, care trece prin UIcraina și țările vecine.

„Traficanții de droguri nu au niciun interes să continue să folosească această rută”, a declarat el, adăugând că există deja semne de creștere a traficului de droguri la granițele dintre Turcia și Bulgaria și dintre Turcia și Grecia.

Goosdeel a mai arătat că războiul i-a obligat pe traficanții care foloseau Marea Neagră să caute alte rute, pentru că unele porturi nu mai sunt disponibile. El afirmă că este probabil să se înregistreze o creștere a traficului de droguri prin insulele grecești și prin sudul Mediteranei.

Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor arată în raportul său anual că mulți oameni care au suferit un „puternic stres psihologic” în timpul conflictului ar putea deveni mai vulnerabili la consumul de substanțe.

De asemenea, agenția mai susține că situația financiară din Afganistan, care a devenit și mai dificilă după preluarea controlului de către talibani, poate face din droguri o sursă și mai importantă de benituri și ar putea duce la creșterea traficului de heroină în Europa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri