Sari la conținut
News Alert

Recordul lui Erdogan. Un sfert dintre parlamentari au rămas fără imunitate într-o singură zi

Foto: Gulliver/GettyImages

Majoritatea de două treimi înseamnă că decizia reprezintă din punct de vedere legal un amendat la constituție.

Împotrivă au votat 138 de membri ai parlamentului, iar alții s-au abținut. Este necesar un al doilea vot pentru a stabili când va fi ridicată imunitatea pentru cei vizați de amendamentul în cauză, notează Agerpres.

Înainte de votul privind ridicarea imunității a fost haos în parlamentul turc, în condițiile în care membrii formațiunii de opoziție Partidul Popular Republican (CHP), în număr de 133, au ieșit din sală pentru a protesta împotriva remarcilor recente ale președintelui legislativului, Ismail Kahraman, din cadrul partidului la guvernare AKP, că Turcia ar trebui să aibă o constituție islamică. „Turcia este laică și va rămâne laică”, au scandat membrii opoziției.

Ridicarea imunității va afecta 50 de membri ai formațiunii pro-kurde Partidul democratic al poporului (HDP), care are 59 de mandate în legislativul de 550 de locuri.

Cei 138 de membri care se confruntă în acest moment cu pierderea imunității provin din rândul a patru partide din parlament și au cu toții dosare deschise de poliție.

Decizia este percepută ca una care îi vizează în special pe pro-kurzi, întrucât președintele Recep Tayyip Erdogan a denunțat faptul că HDP ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzație negată de Partidul democratic al poporului, comentează DPA.