Regina Elisabeta a II-a rămâne fără un stat. O insulă din Caraibe renunță la monarhul britanic

Data publicării:
*NO UK PAPERS* Queen Arriving At King’s Lynn Station In Norfolk On Tuesday February 11th As She Returns To London By Train After Her Christmas Break On The Sandringham Estate.
Foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Barbados și-a anunțat intenția de renunța anul viitor la șeful statului, care este regina Elisabeta a II-a, la aproape 400 de ani dupa ce insula a fost colonizata de britanici. Insula s-a aflat sub controlul Marii Britanii din 1627 până la independența din 1966 și este monarhie constituțională, condusă de regină, scrie Sky News.

Barbados a anunțat că își dorește „suveranitate deplină” până când își sărbătorește cea de-a 55-a aniversare a independenței față de Marea Britanie în noiembrie 2021. Anunțul a fost făcut de premierul Mia Mottley.

„A sosit timpul să lăsăm pe deplin trecutul nostru colonial. Vom avea un șef de stat din Barbados. Aceasta este declarația supremă de încredere în ceea ce suntem și ceea ce suntem capabili să realizăm. Prin urmare, Barbados va face următorul pas logic către suveranitate deplină și va deveni republică până când vom sărbători 55 de ani de la independență”, a declarat Mottley.

Țara și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1966, deși regina a rămas șeful statului.

Majoritatea țărilor din Caraibe au păstrat legături formale cu monarhia după obținerea independenței.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri